1

2

Nasze przepisy sos beszamelowy

Przepisy

sos beszamelowy

Sos beszamelowy to francuski dodatek kulinarny, którego historia sięga czasów Ludwika XIV. Wymyślił go Louis de Béchameil – urzędnik królewskiego dworu, a receptura sosu beszamelowego powstawała podobno aż kilkanaście lat! W efekcie świat kulinariów wzbogacił się o przepis na sos, który do dziś chętnie używany jest w kuchni nie tylko francuskiej, ale w kuchniach niemal całego świata, idealnie komponując się z mięsem czy gotowanymi warzywami.
Sos beszamelowy to nic innego, jak zasmażka z masła, mąki i mleka z dodatkiem gałki muszkatołowej. Jest to sos kremowy i gęsty, więc jeśli chcemy nadać mu nieco rzadszej konsystencji, wystarczy dodać do niego odrobinę więcej mleka.
Poznaj przepis na sos beszamelowy, a także dania, które z powodzeniem wykorzystują ten dodatek – przede wszystkim lazanię z mięsem mielonym, czyli ikonę kuchni włoskiej. Skusisz się?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: