Nasze przepisy Przepisy na risotto

Przepisy na risotto


Risotto to danie o włoskich tradycjach, którego istotą jest odpowiedni sposób podania ryżu, a ten – również musi być odpowiedni. Przepisy na risotto wymagają bowiem, by używać specjalnego ryżu do risotto – ryż brązowy, jaśminowy, długoziarnisty czy biały nie są odpowiednie do zrobienia tego włoskiego dania. Ważny jest także sposób gotowania ziaren – bulion powinien być podgrzany, ryż pokryty tłuszczem, następnie zalany płynem, np. winem, nie powinno się także mieszać ryżu podczas gotowania.

Danie natomiast możesz dokończyć zgodnie z własnymi preferencjami. Przepisy na risotto są w tej kwestii zróżnicowane – proponują nie tylko mięso i warzywa, ale też owoce morza i inne składniki, które mogą nie przyjść Ci od razu na myśl. Poznaj nasze propozycje na włoskie risotto, jesteśmy bowiem przekonani, ze warto wpisać przygotowanie tej potrawy w listę swoich kulinarnych umiejętności!