Nasze przepisy Przepisy na pasztety

Przepisy na pasztety

Niegdyś w kuchniach królów i arystokracji zatrudniano profesjonalnych mistrzów-pasztetników, których zadaniem było dostarczanie wciąż nowych, oryginalnych "dzieł" na pańskie stoły. W Polsce wielką sławą cieszyły się pasztety świąteczne, przyrządzane ze specjalnie upolowanej na tę okazję dziczyzny. Domowe pasztety wymagają nieco pracy i wprawy w komponowaniu oraz doprawianiu, ale warto je robić, bo metoda jest stosunkowo prosta, a tylko od naszej kulinarnej fantazji oraz upodobań zależy, z czego zrobimy naszą autorską wersję tego dania. Najlepsze pasztety robi się z różnych rodzajów tłustych i chudych mięs (gotowanych, pieczonych lub podsmażonych), które można dowolnie łączyć z warzywami, grzybami, a nawet owocami – na przykład suszoną śliwką czy żurawiną. Masę na pasztety doprawiamy odpowiednio dobraną kompozycją ziół i przypraw, a kto lubi, może ją wzbogacić dodatkiem prażonych ziaren słonecznika lub pestek dyni.