Nasze przepisy kapusta wigilijna

kapusta wigilijna

Buraki, czosnek i kapusta to niewątpliwie trzy najpopularniejsze jarzyny obecne na wigilijnym stole. Kapustę wykorzystywać można na wiele sposobów - dodając ją do barszczu czerwonego, przygotowując z niej farsz na pierogi czy zajadając ją jako samodzielne danie, ale z dodatkiem grochu i przypraw. To właśnie pierogi z kapustą i grzybami oraz kapusta wigilijna z grochem najczęściej znajdują się na liście dwunastu obowiązkowych, tradycyjnych, wigilijnych potraw, a wielu z nas wręcz nie wyobraża sobie gwiazdki bez tych dwóch świątecznych dań. Sama kapusta zaś w polskiej tradycji utożsamiana jest z życiodajną siłą – według dawnych wierzeń kapusta ma moc budzenia do życia tak człowieka, jak i otaczającą go naturę. Poznaj przepisy na tradycyjne sposoby przyrządzenia kapusty wigilijnej i zaserwuj aromatyczne potrawy z kapusty na świątecznym stole!