Wśród licznych darów jesieni leśne grzyby wysuwają się na pierwsze miejsce. Pachnące borowiki, podgrzybki czy kozaki są doskonałym składnikiem wielu wyśmienitych potraw, sosów, zup i marynat. Ze smażonych na maśle grzybów można przygotować pyszną sałatkę, świetnie nadającą się jako dodatek do mięs lub samodzielne danie. Połączenie kuskusu, rukoli, sera cheddar i smażonej dyni tworzy doskonałą potrawę o wyważonym smaku i typowo jesiennych barwach. Świetnym dodatkiem do pikantnych sałatek są grzyby marynowane, które nie tylko dodają smaku, lecz także sprawiają, że sałatka jest bardziej dekoracyjna.
Prawdziwie jesiennymi kolorami wyróżniają się dynie dojrzewające na zagonach w połowie października. Dodane do potraw nadają im pięknego, pomarańczowego odcienia oraz subtelnego, lekko słodkiego smaku. Na jesienne popołudnie warto przygotować pyszną sałatkę warzywną, z pieczoną dynią, burakiem i brukselką w roli głównej. Aby nadać jej nieco pikanterii, wystarczy dorzucić garść rukoli, a całe danie serwować z kromką chleba lub chrupiącą grzanką. Pieczone cząstki dyni doskonale komponują się także z dodatkiem czerwonej cebuli, granata i kostek gorgonzoli, a polane sosem musztardowo-miodowym pachną i smakują fenomenalnie.
Późna jesień to najlepsza pora na przygotowanie sałatki ze świeżego jarmużu o ozdobnych, mocno pofałdowanych liściach. Chociaż w wielu przepisach najczęściej jarmuż jest smażony lub pieczony na chrupko, warto przygotować danie z liści pozbawionych grubych łodyg i krótko obgotowanych w lekko osolonym wrzątku. Tak przygotowany jarmuż doskonale smakuje z dodatkiem pieczonej dyni, pomidorków koktajlowych, prażonych pestek dyni i wyrazistego sera (np. gorgonzoli albo wędzonego oscypka). Całość dla smaku wystarczy skropić oliwą i octem balsamicznym.
Młode liście jarmużu można spożywać także na surowo. Świetnie nadają się do przygotowania jesiennej sałatki ziemniaczanej z matiasem. Śledź, niewielkie ziemniaczki gotowane w mundurkach i czerwona cebula to zestawienie idealne, zwłaszcza gdy sałatka zostanie doprawiona wyśmienitym dressingiem z kaparów, anchois, majonezu i soku cytrynowego.