Obiad wielkanocny


Zaplanowanie rodzinnego obiadu na Wielkanoc to nie lada sztuka, zwłaszcza jeżeli przyjeżdża do nas dużo gości, których dawno nie widzieliśmy i chcemy przed nimi zabłysnąć kulinarnym talentem! Obiad wielkanocny powinien zostać zaplanowany w szczegółach najpóźniej na kilka dni przed Wielkanocą, aby jeszcze zdążyć zrobić niezbędne zakupy do przepisów na wielkanocne dania obiadowe. Sprawdź, jakie przepisy na wielkanocne obiady znajdziesz w naszej kolekcji kulinarnych skarbów i skomponuj swoje wyjątkowe menu świąteczne!

Na dobry i zachęcający początek apetycznego obiadu wielkanocnego możesz podać smakowite przystawki: jajka na twardo na różne sposoby, warstwową sałatkę z tuńczykiem, śledzika z dodatkami czy kawałeczki schabu w galarecie na pobudzenie kubków smakowych.

Wielkanocny obiad nie może się obejść bez tradycyjnej zupy na Wielkanoc - tu zgodnie z tradycją wybieramy biały barszcz lub żurek z ulubionymi dodatkami (np. białą kiełbasą). Sprawdź także przepis na żurek inaczej - kokosowy z jajkiem w koszulce!

>>>>Zobacz infografikę i poznaj różnice między białym barszczem a żurkiem!

Na drugie danie obiadu wielkanocnego polecamy zaserwować wykwintne mięsa: pieczony schab, pieczoną gęś lub kaczkę, schab w galarecie, marynowaną szynkę lub mięsne rolady. Wyjątkowym obiadem na święta wielkanocne jest np. schab nadziewany śliwkami i pieczony w sosie z dodatkiem czerwonego wina, ale też gęś confit jako alternatywa dla tradycyjnej pieczonej gęsi. Daniem nieco lżejszym może być zapiekanka z tradycyjną białą kiełbasą wielkanocną.

Po wielkanocnym obiedzie podaj gościom np. lekką sałatkę wiosenną – najlepiej z nowalijkami!

>>>>Sprawdź przepisy na wielkanocne sałatki – proste i szybkie oraz eleganckie i wykwintne!