Nasze przepisy Dania wielkanocne

Dania wielkanocne

Na dania wielkanocne może składać się niemal wszystko, ale to, co tradycyjne stanowić powinno podstawę naszego wielkanocnego stołu. A na nim prym wiodą jajka pod różną postacią – faszerowane, w koszulkach czy w wersji na miękko. Stanowią one – obok barszczu białego i białej kiełbasy - gwóźdź programu wielkanocnego śniadania, ale równie dobrze sprawdzą się w formie przystawki do wielkanocnego obiadu. Podobnie idealnymi przystawkami do głównego posiłku Świąt Wielkiej Nocy będą rolady, pasztety i sałatki wielkanocne. Sam obiad zaś to pole do popisu dla miłośników mięsa, bowiem Wielkanoc nie może obejść się bez mięsa, np. pieczonej kaczki, karkówki czy indyka. Wszystkim tym, którzy za mięsem nie przepadają, polecamy wegetariańskie wersje potraw wielkanocnych - pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy czy żurek wegetariański. A czym byłoby najlepsze nawet danie wielkanocne jeśli nie „poprawilibyśmy” go deserem? Dlatego proponujemy ciasta i wypieki wielkanocnemazurki wielkanocne, babki majonezowe, jogurtowe, budyniowe i piaskowe, a także puszyste serniki, ciasta drożdżowe czy kremową karpatkę. Bo jak świętować, to z pompą!


Więcej przepisów na obiad wielkanocny znajdziesz tutaj