Nasze przepisy Ciastka świąteczne

Ciastka świąteczne

Wycinane w choinki, gwiazdki i aniołki ciastka świąteczne to ulubiona przekąska wszystkich łasuchów – małych i dużych, którzy co rok zajadają się nimi pod choinką. Piernikowe, korzenne ciasteczka będą najsmaczniejsze, jeśli upieczemy je z dodatkiem prawdziwego miodu, a według starych receptur sodę oczyszczoną przed dodaniem do ciasta piernikowego dobrze jest zalać gorącym (ale nie wrzącym) mlekiem – dzięki temu pierniczki pięknie wyrosną i będą bardziej "puchate". Do ciasta na kruche ciasteczka warto dodać mielone orzechy lub prażone otręby – dla smaku i "chrupkości". Gotowe ciasteczka i pierniczki możemy ozdobić fantazyjnie kolorowym lukrem, słodkimi pisakami do tortów czy jadalnymi "perełkami", a najpiękniejsze wypieki podarować w świątecznym prezencie ukochanym osobom.