Nasze przepisy szybkie zapiekanki

szybkie zapiekanki


Nie każdy na wystarczająco dużo czasu, aby w ciągu tygodnia spędzać kilka godzin w kuchni. Po powrocie z uczelni lub pracy zazwyczaj mamy ochotę na szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, które będzie „robiło się samo”. Niemożliwe? A jednak! Recepturą na sukces są zapiekanki. Przyrządzać je można praktycznie ze wszystkich produktów, które znajdziesz w lodówce. Bazą zapiekanki mogą być: makaron, ziemniaki, różnego rodzaju kasze lub nawet same warzywa.

Przygotowując zapiekanki, możemy dać się ponieść wyobraźni – próbujmy łączyć pozornie niepasujące do siebie smaki, taki jak np. mięso drobiowe i truskawki, kwaśne ogórki i ostre papryczki. Efekt takich eksperymentów może być zaskakująco pyszny! Aby zapiekanka rozpływała się w ustach, należy włożyć wszystkie produkty do naczynia żaroodpornego i zalać składniki ulubionym sosem. Jedne z najpopularniejszych sosów to tradycyjny sos pomidorowy, sos śmietanowo-ziołowy, beszamel lub sos holenderski. Wypróbujcie nasze przepisy na zapiekanki ze szpinakiem, bakłażanem lub mięsem mielonym.