Jedzenie ryb to wigilijny zwyczaj kultywowany od lat. I nie ma tu mowy o przypadku. W wierzeniach ludowych ryby symbolizują płodność i nowe życie, są także jednym z najstarszych symboli chrześcijan. Wiele osób zna z dzieciństwa smak smażonego karpia albo karpia w galarecie. Nie ma jednak konieczności, żeby sięgać właśnie po ten gatunek. Karpie są dość tłuste i mają dużo ości, co skłania do poszukiwania alternatyw. Jaka ryba na wigilię oprócz karpia albo zamiast niego? Przyjrzyjmy się najciekawszym propozycjom - w końcu potrawy wigilijne z ryb to jeden z najważniejszych elementów uroczystej kolacji!
Miłośnicy ryb mają obecnie powody do radości. W sklepach można kupić wiele gatunków, zarówno tych pływających na co dzień w Bałtyku, jak również importowanych. Co więcej, wigilijne zwyczaje nie precyzują, jaka dokładnie ryba powinna się znaleźć na talerzu, więc można wybrać po prostu taką, którą się najbardziej lubi.
Jeśli w rodzinie są dzieci, które są zdeterminowane na tyle, żeby spróbować każdej świątecznej potrawy, dochodzi jeszcze kwestia bezpieczeństwa. Jaka ryba bez ości na wigilię będzie odpowiednia? Rozsądek podpowiada, żeby sięgać po filety. Wśród najczęściej wybieranych gatunków warto wymienić następujące propozycje:
łosoś - delikatny, o mniej intensywnym zapachu niż większość ryb;
dorsz - bardzo częsty wybór, znany doskonale z nadmorskich smażalni, gdzie robi furorę latem;
halibut - ma jasne, kruche i delikatne mięso, będzie dobrym wyborem dla tych, którzy znudzili się już dorszem i łososiem.
Niektórzy cenią także ryby słodkowodne jako alternatywę dla ryb morskich. W tej kategorii można wymienić takie jak sum, jesiotr, pstrąg, sandacz albo szczupak. Na talerzach pojawiają się także coraz popularniejsze w ostatnich latach gatunki, jak mintaj albo panga. Ryby wigilijne to dzisiaj bardzo szeroka kategoria, która obejmuje wiele propozycji, które można wybrać zamiast karpia i serwować podczas wigilijnej kolacji.
Wybór ryby to dopiero pierwszy krok. Znacznie ważniejsze będzie odnalezienie odpowiedniego przepisu i bezbłędne wykonanie wszystkich kroków, żeby danie wyszło jak należy. Co możemy polecić na wigilię?
Łosoś zapiekany z warzywami w sosie cytrynowo-szczypiorkowym - szybkie danie z dużą ilością warzyw, gdzie ryba nie jest smażona w głębokim tłuszczu, tylko pieczona. Dobry pomysł na lekki posiłek, gdy na stole jest wiele ciężkostrawnych potraw, takich jak bigos czy pierogi.
Tymbaliki rybne - następne zimne danie. Do jego wykonania używa się pstrąga, a zamiast na jednym półmisku, galaretka trafia do małych kubeczków, dzięki czemu potrawa jest od razu podzielona na niewielkie porcje.
Zupa borowikowa z pieczonym dorszem - ciekawy sposób na połączenie w jednym daniu największych wigilijnych specjałów - grzybów i ryb.
Sałatka z wędzoną rybą - na swiąteczny stół na pewno trafi sałatka jarzynowa oraz sałatka ze śledzi. Ciekawym dodatkiem może być także danie z wędzonej makreli z dodatkiem ogórka, cebuli, śliwek, jabłek, jogurtu naturalnego i musztardy.
Do przygotowywania wigilijnych potraw można używać świeżych ryb albo mrożonek. Dania mrożone mają tą zaletę, że można je kupić sporo wcześniej, nie martwiąc się, że mogą się zepsuć. Należy jednak pamiętać, żeby nie smażyć i nie piec filetów wyciągniętych właśnie z zamrażarki. Dzień przed przygotowywaniem dania najlepiej przełożyć rybę z zamrażarki do lodówki, aby miała wyższą temperaturę. Takie postępowanie sprawi, że po obróbce termicznej nie będzie on surowa w środku.
Wiesz już, jaka ryba na wigilię zamiast karpia sprawdzi się w Twoim domu? A może karp jako element tradycji całkowicie Ci odpowiada i raczej myślisz, jaką rybę kupić na wigilię oprócz niego? Na wigilijnym stole może się znaleźć dorsz, łosoś, sandacz, halibut i kilka innych - to, jaka rybę wybrać, zależy od ulubionych przepisów, po które chętnie sięgasz. Wśród wymienionych propozycji na pewno znajdziesz coś, co przypadnie Ci do gustu. Uwzględniliśmy wiele rodzajów ryb dla dorosłych i dla dzieci, a także alternatywne formy przyrządzania potraw - i na ciepło, i na zimno. Wszystko po to, żeby każdy mógł po swojemu kultywować świąteczne tradycje - z rybą w roli głównej!