Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Sernik budyniowy

Wigilijny must have - jak upiec udany sernik z WINIARY!

Sernik to ciasto nieodłącznie związane ze świętami. Podobnie jak bigos czy sałatka jarzynowa, w wielu domach trafia na stół, więc trudno wyobrazić sobie rodzinne uroczystości bez takiego przysmaku. Co warto wiedzieć o serniku przygotowywanym na Boże Narodzenie?

Wigilijny sernik - dlaczego tak bardzo go lubimy?

Historia serników jest bardzo długa. To, że twaróg nadaje się na ciasto, odkryli już starożytni Grecy. Serniki piekli także Rzymianie, nazywając uzyskane ciasto libum lub placenta. Długo jednak trzeba było czekać, zanim ten wypiek trafił do Polski. Odkrycie sernika i wprowadzanie go do polskiej tradycji kulinarnej to podobno zasługa króla Jana Sobieskiego, który zainspirował się sernikiem wiedeńskim. Przysmak prosto ze stolicy Austrii do dziś cieszy się popularnością, choć jest także wiele receptur z innych stron świata. Swoich amatorów ma sernik nowojorski, a także puszysty i delikatny sernik japoński. Ostatnio na popularności zyskuje także sernik baskijski. Wersji tego ciasta jest dużo. Różni je spód (lub brak spodu), polewa lub posypka, a także dodatki. Od lat trwa przecież nierozwiązywalny spór, czy sernik powinien być przygotowywany z rodzynkami, czy jednak bez. Znacznie mniejsze emocje budzi już kwestia tego, czy na wierzchu ma się znajdować cukier puder, czy może polewa czekoladowa. Nikt też nie kruszy kopii, walcząc o to, czy sernik może być podawany z budyniem. 

Przepis na sernik wigilijny, który podaje się w naszym kraju to według kulinarnej nomenklatury po prostu sernik polski. Jest daniem, które przygotowuje się dość łatwo i szybko. Dlatego nikogo nie powinno dziwić, że w wielu domach pojawia się częściej niż inne ciasta, których przygotowanie wymaga wprawy i doświadczenia. 

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Sernik na wigilię - najważniejsze składniki

Świąteczny sernik to idealny deser na spotkanie z rodziną albo ze znajomymi. Często jest serwowany w kawiarniach, a także w domu jako dodatek do herbaty. Głównym składnikiem, który będzie potrzebny do przygotowania tego ciasta jest oczywiście twaróg. Żeby masa serowa mogła zamienić się w ciasto, należy połączyć twaróg z jajkami,  masłem, cukrem lub miodem, mąką. Jeśli ciasto ma mieć przyjemny waniliowy posmak, możesz dodać także aromat waniliowy w płynie. Dobrym dodatkiem będzie także cukier waniliowy. Chcesz sprawdzić wersję z kremową, budyniową masą? Musisz mieć budyń waniliowy Winiary. Wymieszane składniki powinny trafić do odpowiedniej formy do wypieku. Może być to na przykład tortownica. 

Wigilijny sernik - jak piec?

Jeśli sernik ma mieć wyodrębniony wyraźny spod, to od tej podstawy zaczyna się pieczenie ciasta. Po tym wstępnym etapie (jeśli występuje, bo są też serniki bez spodu) dopiero można brać się za wypiek masy uzyskanej z twarogu. Pieczenie sernika zajmuje przeciętnie około 40 minut. W trakcie lepiej nie otwierać drzwiczek i nie zaglądać do środka, ponieważ każdorazowe uchylenie szczelnie zamkniętego piekarnika tylko wydłuży czas oczekiwania. 

Sernik wigilijny przepis idealny

Przepis na sernik wigilijny nie jest trudny. Żeby wyszedł perfekcyjnie, potrzeba jednak składników dobrej jakości. Najistotniejszy jest świeży twaróg, lecz nie można zapomnieć o tym, żeby inne składniki także były bez zarzutu, Chociaż sernik w naszym kraju rozpowszechnił się dość późno, obecnie jest standardem na polskich stołach. Sernik na Boże Narodzenie to ciasto, które nie może zabraknąć na stole. W wersji wigilijnej możesz wypiek udekorować skórką pomarańczową, uwypuklając aromaty charakterystyczne dla tego wyjątkowego okresu w ciągu roku! Pyszny sernik, niezależnie od tego, z którego przepisu skorzystasz, przypadnie do gustu wszystkim domownikom i gościom! 

Polecane przepisy

Sernik z piernikami

Sernik z piernikami

1 godz 35 min Łatwy
Różowy sernik

Różowy sernik

3 godz Łatwy
Sernik z brzoskwiniami i kruszonką

Sernik z brzoskwiniami i kruszonką

1 godz 31 min Łatwy

Polecane artykuły

Jak zapobiec pękaniu sernika?
Jak zapobiec pękaniu sernika?
Co zrobić, aby sernik nie opadał 
Co zrobić, aby sernik nie opadał ani nie pękał po upieczeniu?
Sernik budyniowy
Wigilijny must have - jak upiec udany sernik z WINIARY!
karta karuzela 3

Ciesz się gotowaniem z WINIARY

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu