Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Jednym ze skojarzeń z zimą i świętami Bożego Narodzenia niewątpliwie są aromatyczne cytrusy – stanowią one nie tylko smaczną przekąskę, ale również doskonale sprawdzą się jako element dekoracji świątecznego drzewka lub stołu. Wykonując tego typu ozdoby, szczególną uwagę warto zwrócić na suszone plastry pomarańczy. Co ważne, ich przygotowanie w domowym zaciszu nie wymaga dużo wysiłku, a efekt może być znakomity. Jak suszyć pomarańcze na Święta?

Przygotowanie pomarańczy do suszenia

Podobnie jak w przypadku innych produktów, takich jak na przykład pomidory do suszenia, pomarańcze należy odpowiednio wybrać i przygotować. Kluczem do sukcesu jest pokrojenie owoców na plastry optymalnej grubości, która powinna wynosić około 5 milimetrów. Zbyt cienkie plasterki mogą łatwo popękać lub spalić się w trakcie suszenia, natomiast zbyt grube znacznie wolniej schną. Po pokrojeniu, plastry pomarańczy należy osuszyć za pomocą ręcznika papierowego, a sam proces suszenia można przeprowadzać na kilka sposobów. Suszone pomarańcze stanowią nie tylko doskonałą ozdobę, jak więc je przygotować?

Suszenie pomarańczy w piekarniku – najprostszy sposób

Jednym z najpopularniejszych i najszybszych sposobów przygotowania plastrów pomarańczy na Święta jest ich suszenie w piekarniku. Pokrojone, osuszone owoce należy ułożyć na papierze do pieczenia, tak, aby nie stykały się ze sobą, a następnie umieścić na środkowym poziomie w piekarniku nagrzanym do około 100°C – aby zapewnić lepszy obieg powietrza, drzwiczki warto zostawić uchylone. Co ważne, jeśli suszymy pomarańcze z wykorzystaniem termoobiegu, temperatura w piekarniku powinna wynosić około 80 stopni. Cały proces przygotowania owoców zajmuje około 3-5 godzin, jednak co jakiś czas warto przewrócić plastry na drugą stronę, co zapewni równomierne suszenie pomarańczy.

Efektywne suszenie pomarańczy w suszarce do żywności

W przypadku suszenia pomarańczy, doskonałą alternatywę dla piekarnika stanowi suszarka do żywności. Jest to stosunkowo proste urządzenie składające się z podstawy zawierającej system wentylacyjno-grzewczy, płaskich sit i szczelnej pokrywy, która gwarantuje skuteczne i równomierne wysuszenie owoców. Plastry pomarańczy układa się na sitach, a temperatura i czas suszenia zależne są od rodzaju suszarki, a także samych owoców. Warto jednak zaznaczyć, że zazwyczaj cały proces trwa około 4 godziny.

Suszenie pomarańczy na kaloryferze bez użycia sprzętu

Kolejny ze sposobów na suszenie pomarańczy jest najprostszy i jednocześnie najbardziej czasochłonny. Przygotowując owoce na kaloryferze, plasterki należy ułożyć na papierze lub papierowych tackach, a także co jakiś czas je obracać. Suszenie pomarańczy tą metodą trwa zwykle od 2 do nawet 5 dni (w zależności od temperatury kaloryfera), jednak nie należy zapominać o jej zaletach. Przede wszystkim jest to rozwiązanie ekologiczne i ekonomiczne – w tym przypadku nie korzysta się z dodatkowych urządzeń, a jedynie ze standardowego, domowego ogrzewania, które o tej porze roku i tak jest włączone. Ponadto, ryzyko spalenia owoców ograniczone jest do minimum, a w trakcie suszenia po mieszkaniu roznosi się piękny, cytrusowy zapach, idealnie wpisujący się w ciepły, świąteczny klimat.

Suszone pomarańcze możemy wykorzystać jako elementy świątecznych ozdób. Doskonale komponują się z zielenią choinki czy prezentowymi stażami. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać je również do dekoracji świątecznych przysmaków. W tej roli sprawdza się jako dodatek również bakalie owoce kandyzowane. Świąteczny czas budzi kreatywność i zachęca do poszukiwania nastrojowych, pełnych świątecznego klimatu pomysłów na samodzielnie przygotowane dekoracje!

Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty