Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
dekorowanie pierników

Jak nie marnować jedzenia w święta Bożego Narodzenia?

W okresie świątecznym w wielu domach stoły są pełne wykwintnych potraw, których nie jada się na co dzień. Tradycją jest przygotowanie na wigilijną kolację wielu dań - przynajmniej 12. Często jest to także okazja do spotkania z bliższą lub dalszą rodziną. Dlatego większa jest także liczba biesiadników. Dominuje przekonanie, że dla nikogo nie może zabraknąć świątecznych specjałów. W efekcie bardzo często skutek jest odwrotny - jedzenia jest zdecydowanie za dużo i finalnie żywność trafia do kosza. Nie każdy przecież wie, jak nie marnować jedzenia w święta Bożego Narodzenia. Szukasz sposobów na to, żeby uniknąć takich sytuacji? Zobacz praktyczne porady, które przygotowaliśmy. 

Jak nie marnować żywności? Zacznij od ograniczenia zakupów na święta

Każdy, kto choć trochę orientuje się w ruchu zero waste i wprowadza taką filozofię w życie, będzie wiedzieć, że wszystko zaczyna się od nieprzemyślanych zakupów. Zamiast myśleć, jak nie wyrzucać nadmiaru jedzenia, należy zacząć od tego, żeby kupować mniej. Świąteczne zakupy przecież da się zaplanować, tak samo jak standardowe zakupy spożywcze. 

Jak to zrobić? Wystarczy pamiętać o kilku ważnych zasadach.

  • Idąc do sklepu, zawsze zabieraj ze sobą listę - wtedy kupisz to, czego rzeczywiście potrzebujesz.
  • Zanim kupisz, warto najpierw sprawdzić, czy już nie masz tego w domu. Być może gdzieś na dnie szafki znajduje się już miód, zapas cukru czy konserwy i nie ma potrzeby, żeby kupować nowe. 
  • Nie ulegaj promocjom. Często są tak wymyślone, żeby kupować towar w wielopakach. Zamiast tego kup dokładnie tyle, ile potrzebujesz. W każdym przepisie jest przecież dokładna ilość przewidziana dla każdego składnika. 
  • Kupuj dokładnie wtedy, kiedy trzeba. Produkty z długim terminem ważności możesz zgromadzić z dużym wyprzedzeniem, ale takie świeże artykuły jak pieczywo czy ryby najlepiej nie wcześniej niż dzień przed wigilią. 
Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Świąteczne zero waste - jak prawidłowo przechowywać żywność

Często marnowanie żywności wynika z nieprawidłowego przechowywania. Jedzenie nadające się do spożycia i tak jest wyrzucane, ponieważ wskutek błędów robi się spleśniałe albo zeschnięte. Jak tego unikać? Przede wszystkim pamiętaj, że najbardziej odpowiednim miejscem do przechowywania gotowych potraw jest lodówka. Tam powinny trafić wszystkie dania zebrane ze świątecznego stołu. Najlepiej przechowywać je w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Gdy miejsca jest za mało, w zimie funkcję lodówki może pełnić także balkon - temperatura o tej porze roku powinna być zbliżona. Natomiast wiele owoców i warzyw możesz przechowywać poza lodówką. 

Gdy goście będą mieli słaby apetyt, możesz pozostać z dużą nadwyżką  jedzenia. Czy to oznacza, że przez kolejny tydzień trzeba będzie codziennie jeść tylko bigos i sernik? Niekoniecznie. Pamiętaj, że jedzenie można też zamrozić. Dzięki temu zachowasz je nawet na dwa - trzy miesiące. Na pewno przez ten czas znajdzie się odpowiedni moment, żeby zjeść coś ze świąt. 

Zamiast marnować możesz rozdać

Święta Bożego Narodzenia to magiczny czas, kiedy należy przede wszystkim dawać coś od siebie. Myślisz na pewno o obdarowywaniu prezentami, ale dobrą praktyką jest także dzielenie się przekąskami, zwłaszcza tymi na słodko. Jeśli wiesz, że ciasta jest zdecydowanie zbyt dużo, możesz rozdać gościom po kilka kawałków na wynos. Na pewno nikt się nie obrazi! 

Jak nie marnować jedzenia w święta Bożego Narodzenia? Podsumowanie

Jeśli zdecydujesz się wykorzystać nasze wskazówki, na pewno łatwiej będzie rozsądnie zaplanować święta w myśl idei zero waste. Rozsądne zakupy, mądre przechowywanie i mądre gospodarowanie zapasami sprawi, że nie trzeba będzie marnować żywności. 

 

Polecane przepisy

Bigos myśliwski

Bigos myśliwski

2 godz 15 min Łatwy
Sernik z mlekiem w proszku

Sernik z mlekiem w proszku

2 godz 10 min Łatwy
Sernik z piernikami

Sernik z piernikami

1 godz 35 min Łatwy
Wigilijny barszcz z uszkami lub tortellini

Wigilijny barszcz z uszkami lub tortellini

53 min Średni

Polecane artykuły

Ebook zero waste - jak zorganizować kuchnię WINIARY
Co to zero waste i jak wprowadzić to w domu krok po kroku?
Przepisy zero waste
Zero waste w kuchni
Wyjątkowa świąteczna książka kucharska z poradami Zero Waste
Wyjątkowa świąteczna książka kucharska z poradami Zero Waste
post w wigilię
Dlaczego obowiązuje post w Wigilię?
kartka karuzela

Ciesz się gotowaniem z WINIARY

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu