Cukinia marynowana na zimę w słoikach przychodzi na ratunek w czasie niejednego, zimowego obiadu. Zalewa na bazie octu i przypraw nadaje cukinii winnego i wytrawnego smaku, który jest przełamany naturalnym, delikatnym smakiem tego pysznego i wartościowego warzywa.
Marynowana cukinia - historia warzywa
Cukinia pochodzi z obu Ameryk, gdzie pierwotnie spożywano tylko nasiona. Warzywo trafiło do Europy w XVI wieku wraz z innymi ciekawostkami przywiezionymi z Nowego Świata. Na początku cukinia, jak większość osobliwości, była uprawiana w ogrodach botanicznych. Dziś trudno wyobrazić sobie kuchnię europejską i śródziemnomorską bez tego warzywa. Uważa się, że to włosi w XVIII wieku zaczęli jako pierwsi używać niedojrzałej, czyli takiej którą przeznaczamy również do marynowana. Od czasów starożytnych ludzkość starali się zachować jak najdłużej zebrane warzywa i owoce, dlatego wymyślono kilka metod w tym marynatę.
Cukinia marynowana do obiadu
Cukinia to wdzięczne warzywo. Im mniejsza cukinia, tym mniej trzeba jej gotować. Młode okazy są bardzo smacznymi przekąskami nawet w surowej postaci z dodatkiem aromatycznych dipów i sosów. Cukinia jest bardzo łatwa w przygotowaniu i nadaje się do prawie każdej metody gotowania w tym do gotowania na parze, pieczenia, grillowania, smażenia lub do marynowania. Marynowana cukinia na zimę to doskonały dodatek do obiadu, dań mięsnych i jako samodzielna przekąska. Chrupiąca, rozpływająca się w ustach, soczysta marynowana cukinia na zimę to przyjemna przekąska na świąteczny stół o każdej porze roku. Produkt w zasadzie jest uniwersalny i można go przyrządzić w dowolny sposób, ale niesamowitego smaku nabiera w połączeniu z ostrymi przyprawami, solą i delikatną marynatą. Marynowana cukinia nie ustępuje smakiem marynowanym pomidorom, ogórkom i grzybom. Marynowana cukinia doskonale sprawdza się w sałatkach warzywnych i w czasie grillowania. Ten marynowany przysmak sprawdzi się w koreczkach, na kanapkach i tartinkach.
Cukinia marynowana na zimę - sposób przyrządzenia
Twardą, młoda cukinię myjemy i odcinamy końcówki, a następnie kroimy w plastry. W garnku umieszczamy składniki zalewy i podgrzewamy je do momentu, kiedy przenikną się smakami i dobrze się połączą. Do wyparzonych słoików wkładamy przygotowaną wcześniej cukinię, kilka ziaren pieprzu, liść laurowy, ziarno ziela angielskiego, ząbek czosnku. Napełnione słoiki zalewamy w 3/4 zalewą, a następnie zakręcamy dokładnie i pasteryzujemy około 12 minut. Słoiki studzimy upewniając się, że są szczelnie zamknięte.
Komentarze 1