Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Choć omlet jest znanym daniem śniadaniowym i bywa podawany na dziesiątki różnych sposobów, niewiele osób wie, że może też stanowić gratkę dla miłośników słodyczy. Za jego wyjątkowy smak odpowiada między innymi Cukier Wanilinowy WINIARY. Wzbogaci go natomiast dżem. Możesz go użyć w dowolnej ilości – do dekoracji lub jako pełnoprawny element śniadania. Wybierz swój ulubiony smak.
Przygotowanie omleta zajmuje około 25 minut, dlatego warto zostawić go sobie jako specjał na leniwe weekendowe śniadania. Przypadnie do gustu zarówno najmłodszym członkom rodziny, jak i tym dorosłym. Na początek wyjmij 4 jajka. Oddziel białka od żółtek, białka ubij na sztywno. Zadanie ułatwi dodanie szczypty soli. Wciąż ubijając masę, dodawaj stopniowo żółtka, a także pozostałe składniki: mleko, mąkę, cukier zwykły oraz wanilinowy.
Tak przygotowaną masę wylej na rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym na niej masłem. Smaż omlet z obu stron aż do uzyskania złotego koloru. Po zdjęciu z patelni udekoruj go dżemem truskawkowym. Możesz też wykorzystać jakikolwiek inny dżem lub przygotować kilka, żeby każdy mógł wybrać swój ulubiony.
Mimo że omlet jest kojarzony głównie jako danie śniadaniowe, warto znać ten przepis i potraktować go jako bazę do innych eksperymentów kulinarnych. Z powodzeniem można wykonać go również na podwieczorek czy lekką kolację.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Przygotowanie
23 min
Krok 1
5 min
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Krok 2
5 min
Ciągle ubijając dodawać żółtka, mleko, cukry oraz mąkę
Krok 3
10 min
Masło rozgrzać na patelni, wylać masę jajeczną. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Krok 4
3 min
Omlet podawać z dodatkiem dżemu truskawkowego.
Krok 1
z
4
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Krok 2
z
4
Ciągle ubijając dodawać żółtka, mleko, cukry oraz mąkę
Krok 3
z
4
Masło rozgrzać na patelni, wylać masę jajeczną. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Krok 4
z
4
Omlet podawać z dodatkiem dżemu truskawkowego.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
19
K
Kamila
A ja to zrobiłam kila tych omelcikók🫣🙈😀
Pycha … mniam pulchne i rozpływają się w ustach
s
spoko
ile kcal?
M
Mateusz
Spoko
K
Krzysztof
Najlepiej smakuje a powidłem śliwkowym.
I
Izabebela
Prosty, szybki, pyszny
Na początek ,,zjadły" mnie myśli że się nie uda, ale ostatecznie się udało🙂🙃
🤗🤗PYSZNE🤗🤗
K
Karolina
Wszystko pięknie,ładnie, pysznie, ale najgorsze jest przewracanie omletu....zawsze mi się rozwali 😢😔
K
KUBUŚ
To jest pyszne 🥰🥰🥰🥰🥰
Jeden z najlepszych przepisów poprostu mega najlepszy z kremem czekoladowym i bananami polecą jeszcze raz to jest meeeeeeegggggaaaaa
K
Kaja
U mnie nie wyszedł😩(podczas smażenia) ale jest przepyszny
B
Bartolomeo
Prosty, szybki, bardzo dobry przepisy
A
Artur
Bardzo Fajny Przepis wiele razy go używałem i jest przepyszny :)
Polecam omet z nutellą bardzo dobrze smakuje
M
Maja
Korzystałam z przepisu już kilkanaście razy i zawsze wychodziło genialnie! Smak przyjemny i uzależniający
N
Nadia
Genialne!! ❤️❤️ Cudowny smak
K
Kasia
Nowy ulubiony przepis śniadaniowy! pyszka!
J
Juleka2809
Poprostu Sztos🤗
O
Oliwia
Wcześniej nie przepadałam za omletami. Lecz gdy tylko zrobiłam omlety z tym przepisem, pokochałam je ❤😊
A
ASIA
Wyszły super, jak u mamy 😃
K
Karolina
Dobry przepis.
S
Sylwia
Ja już takie piekłam milion razy !Ale bardzo mi smakują
Komentarze 19