Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa ogórkowa z ziemniakami to bardzo popularna polska potrawa i świetny pomysł na pierwsze danie.
Jak zrobić zupę ogórkową z ziemniakami? Przepis jest bardzo łatwy. Będzie ci potrzebny bulion warzywny WINIARY, 30 dag mięsa wieprzowego, 5 ziemniaków, 2 marchewki, 2 pietruszki, 6 ogórków kiszonych, 2 łyżki śmietany, sól i pieprz do smaku, pół pęczka koperku.
Do garnka wlej około 2 l wody, włóż mięso, bulion warzywny WINIARY i gotuj wywar. Obierz warzywa, ziemniaki, pietruszkę, marchew, seler pokrój w kostkę, a ogórki zetrzyj na dużych oczkach na tarce. Kiedy wywar będzie gotowy, dodaj ziemniaki, pietruszkę, marchewkę, seler i gotuj do miękkości ziemniaków. Dodaj starte ogórki kiszone. Gotuj razem ok. 5 minut. Dodaj posiekany koperek i śmietanę z mąką, dopraw do smaku. Zupa ogórkowa z ziemniakami gotowa! Kwaśna, gorąca i smaczna zupa zadowoli wszystkich łakomczuchów.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Komentarze 6