W garnku pod pokrywką delikatnie bulgocze krupnik. Tym razem jednak nie jest to tradycyjny krupnik z kaszą jęczmienną, a krupnik drobiowy z kaszą jaglaną. Już jakiś czas temu sprawdziłam, że kasza jaglana świetnie nadaje się do zup na słodko, czego dowodem
jest
pyszna zupa owocowa. Ale już dawno po sezonie na owocowe chłodniki i typowo letnie zupy. Szczęśliwie sezon na kaszę jaglaną nigdy się nie kończy. Oczywiście to tylko żart, bo w przypadku kasz trudno mówić o jakiejkolwiek sezonowości. Kasze po prostu są zawsze.
Zarówno ta jęczmienna, jak i jaglana, to wielkie dobrodziejstwo dla naszego zdrowia. Jeśli macie ochotę dowiedzieć się dużo więcej o kaszach, kliknijcie
tutaj.
A teraz przyszedł czas na krupnik drobiowy z kaszą jaglaną. Właściwie jego przygotowanie nie różni się od przygotowania krupniku tradycyjnego. Zamiast kaszy jęczmiennej, do krupniku drobiowego dodałam kaszę jaglaną. Zanim jednak kasza trafiła do krupniku, przepłukałam ją na sicie wrzącą wodą, żeby pozbyć się ewentualnej goryczki. Tak do końca nie wiem, czy przelewanie kaszy jaglanej wrzątkiem jest konieczne. Można zamiast tego uprażyć kaszę na suchej patelni lub zwyczajnie przelać ją zimną wodą – tak twierdzi moja sąsiadka, ale ja na wszelki wypadek przelewam kaszę wrzątkiem.
Wszystkim wielbicielom krupników w każdej postaci polecam także:
krupnik z suszonymi grzybamikrupnik na gęsiniekrupnik z kaszą kuskuskrupnik drobiowy
Komentarze 0