Czy wiesz, że ciasto francuskie naprawdę wywodzi się z Francji? Nad Loarą znane jest jako „pâte feuilletée” - francuska nazwa nawiązuje do płatków ciasta, które tworzą razem masę ciasta francuskiego. To bardzo specyficzne ciasto — może być bardziej miękkie, lekkie, kruche lub dość tłuste. Wspaniale smakuje w towarzystwie lodów i kawy.
Masz ochotę na szybką, słodką przekąskę? Wypróbuj nowy przepis, jakim są ciastka francuskie z twarogiem — zrobisz je w nieco ponad pół godziny. Do upieczenia apetycznych, oblanych słodką polewą ciastek wystarczy Ci opakowanie ciasta francuskiego, dwa żółtka, trochę twarogu i cukier. To takie proste! Wystarczy, że wytniesz kawałki ciasta w kształcie prostokąta i nadziejesz je masą serową z twarogu, żółtek i cukru wanilinowego WINIARY. To prosty i ekonomiczny przepis, który zachwyci każdego łasucha. Nie musisz męczyć się z zagniataniem ciasta — to ciastka francuskie z gotowego ciasta, które znajdziesz w niemal każdym sklepie spożywczym!
Jak zrobić te niesamowite ciastka z ciasta francuskiego? Poniżej znajdziesz przepis oraz listę "krok po kroku", jak wykonać ciastka. Weź 20 dag półtłustego twarogu i rozgnieć go w misce za pomocą widelca. Następnie do miseczki dodaj dwa żółtka, jeden cukier waniliowy WINIARY oraz 6 łyżeczek zwykłego białego cukru. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. To wszystko — "farsz" do ciastek jest już gotowy!
Wyjmij ciasto francuskie z lodówki, rozwiń je i przekrój na pół (po dłuższym boku), po czym wytnij z ciasta osiem w miarę równych prostokątów. Na każdym kawałku ciasta ułóż nieco serowej masy. Aby ciastka dobrze się skleiły, posmaruj brzegi wodą. Następnie złóż je na pół i dociśnij. Jeśli chcesz, możesz przekroić je jeszcze raz na pół – zwłaszcza jeżeli są dla ciebie za duże. Nie jest to jednak wymagane. Tak przygotowane ciastka wyłóż na blaszce, po czym piecz około kwadransa w piekarniku nagrzanym do 220 °. Po wyjęciu ciastek z piekarnika polukruj je – nie czekaj, aż będą zimne. Przepis na lukier idealny znajdziesz na stronie Winiary. Do jego wykonania wystarczy Ci białko jaja, cukier puder i sok z cytryny. Jak zrobić biały lukier do ciastek francuskich? Ubij białka jaj z cukrem pudrem aż do uzyskania gęstej masy. Na koniec dodaj sok z cytryny. Gotowe!
Więcej przepisów na pyszne ciastka, ciasta i desery znajdziesz na stronie WINIARY. Sprawdź, co jeszcze dla Ciebie przygotowaliśmy! Nie musisz być mistrzem kuchni — wystarczy odrobina motywacji i kilka składników, aby wyczarować efektowne i smaczne danie.
Komentarze 0