Masz ochotę na pyszny deser, którego przygotowanie nie jest trudne? Z pomocą przychodzi banoffee pie! Przepis na ciasto, którego nie trzeba piec, z pewnością przypadnie Ci do gustu. Zwłaszcza jeśli należysz do grona miłośników bananów i słodkiej masy kajmakowej. Dzięki specjalnemu nadzieniu banoffee pie jest zarazem kruche, jak i aksamitne w smaku. Maślane nuty, otrzymywane poprzez dodanie masła i wybór odpowiednich ciasteczek, podkreślą bardziej korzenne elementy — cynamon kajmak czy kakao. Najlepsze jest jednak to, że ciasto będzie pasować zarówno na letni, jak i zimowy stół. Pamiętaj jedynie, aby odpowiednio schłodzić je w lodówce.
Przepis na ciasto banoffee powstał w 1971 r., w brytyjskiej restauracji. Jest owocem wielu eksperymentów, jakie dwójka Brytyjczyków — właściciel biznesu i szef kuchni — podejmowali w poszukiwaniu przepisu na naprawdę wyjątkowe ciasto. A wyjątkowości banoffee nie można odmówić. Jako deser, banoffee pie podbiło świat na przełomie lat 80 i 90. Dziś przeżywa swą drugą młodość, również dzięki swojej uniwersalności. Jest łatwe w przygotowaniu i nadaje się na każdą okazję. Ciasto banoffee ma smak, który uzależnia. Wszystko dzięki unikalnemu połączeniu trzech składników. Są to: banany, kajmak i kakao.
Chcesz szybko zrobić ciasto, gdy znajomi wpadną bez zapowiedzi? Poniżej znajdziesz przepis, jak zrobić proste banoffee na każdą okazję. Wystarczy trzymać się prostej instrukcji krok po kroku, którą znajdziesz poniżej. Wyjątkowy smak ciasta banoffee zawdzięcza połączeniu trzech najważniejszych składników na spodzie z kruchych ciasteczek. Dlatego nie omijaj żadnego punktu z przepisu. Nie zapomnij tylko o dodatku delikatnej bitej śmietany, a gwarantujemy, że szybko stanie się jednym z Twoich ulubionych deserów.
Jak zrobić proste banoffe pie krok po kroku? Podstawą ciasta jest smaczny, kruchy spód i wyjątkowe nadzienie. Spód osiąga się przez zmiksowanie ciasteczek dobrej jakości (mogą być kruche lub np. maślane) i połączeniu ich z roztopionym masłem. Do tak powstałej masy możesz dodać cynamon, jeśli lubisz lekko korzenne smaki. Na ciasteczkowy spód wylewa się masę kajmakową (podgrzaną uprzednio w rondelku do płynnej konsystencji). Na tak powstałą masę wyłóż banany i bitą śmietanę. Całość możesz posypać kakao. Pamiętaj, że ciasto należy schłodzić w lodówce, aby zachowało swój kształt. Trzymaj je w lodówce również po krojeniu. Niestety, banoffee pie nie nadaje się do mrożenia. Weź to pod uwagę, przygotowując miejsce w lodówce pod schłodzenie deseru.
Komentarze 3