Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Połączenie chrupiącego kruchego ciasta, wiśniowego nadzienia i dużej ilości czekoladowego kremu – czego można chcieć więcej? Własnej tarty dla każdego z gości! Z naszym przepisem na tartaletki czekoladowe zachwycisz gości eleganckim deserem, pełnym ekstra ciemnego kakao z kremu na bazie Budyniu o smaku czekoladowym bez cukru WINIARY. Aksamitny i wyrazisty krem czekoladowy podkreśla warstwa dżemu wiśniowego, a zdobią wiórki z twojej ulubionej czekolady. Jedni wolą gorzką, inni mleczną, jeszcze inni białą… A dzięki temu przepisowi na tartę – a właściwie kilka małych tart – każdy z twoich gości może mieć deser posypany swoją ulubioną czekoladą!
Przygotowanie
50 min
Krok 1
1 min
Rozgrzej piekarnik do 190°C.
Krok 2
15 min
Ciasto: Do mąki dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, cukier puder i jajko. Zagnieć do powstania gładkiego ciasta. Uformuj kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 15 minut.
Krok 3
20 min
Następnie rozwałkuj ciasto podsypując je mąką i wyłóż nim formę do tarty lub do kilku tartaletek wysmarowanych masłem. Piecz 15-20 minut w temperaturze 190°C. Wyłóż na ciasto dżem wiśniowy.
Krok 4
5 min
Krem: 0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i łyżką mąki. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem (100 g).
Krok 5
5 min
Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę).
Krok 6
3 min
Krem odstaw do przestygnięcia i wyłóż na ciasto jeszcze ciepły.
Wcześniej ciasto przełóż dżemem.
Krok 7
1 min
Udekoruj startą czekoladą.
Krok 1
z
7
Rozgrzej piekarnik do 190°C.
Krok 2
z
7
Ciasto: Do mąki dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, cukier puder i jajko. Zagnieć do powstania gładkiego ciasta. Uformuj kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 15 minut.
Krok 3
z
7
Następnie rozwałkuj ciasto podsypując je mąką i wyłóż nim formę do tarty lub do kilku tartaletek wysmarowanych masłem. Piecz 15-20 minut w temperaturze 190°C. Wyłóż na ciasto dżem wiśniowy.
Krok 4
z
7
Krem: 0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i łyżką mąki. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem (100 g).
Krok 5
z
7
Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę).
Krok 6
z
7
Krem odstaw do przestygnięcia i wyłóż na ciasto jeszcze ciepły.
Wcześniej ciasto przełóż dżemem.
Krok 7
z
7
Udekoruj startą czekoladą.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0