Amerykańskie naleśniki kojarzą się z nieodłącznym towarzystwem syropu klonowego, ale mamy dla was nieco inny
przepis na amerykańskie placuszki! Pancakes z bananami i miodem akacjowym, posypane posiekanymi orzechami to przekąska na podwieczorek lub
pomysł na śniadanie na słodko .
Jak zrobić pancakes ? Połącz w misce mąkę, mleko, sodę oczyszczoną, sól, cukier wanilinowy WINIARY oraz całe jajko. Osobno ubij jedno białko na sztywną pianę i delikatnie przełóż do wcześniej przygotowanej masy. I tyle –
przepis na ciasto na amerykańskie naleśniki gotowy. Pora zabrać się do smażenia.
Roztop trochę masła na dużej patelni i nałóż na nią 3 niewielkie porcje ciasta. Kiedy na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, obróć placki na drugą stronę i smaż do zarumienienia (około pół minuty). Ściągnij
pancakes z patelni i nałóż na nią kolejną porcję ciasta.
Gdy wykorzystasz całe
ciasto na pancakes , podziel usmażone
amerykańskie naleśniki na porcje, polej je miodem, obsyp posiekanymi orzechami i udekoruj bananem pokrojonym w plasterki. Świetnie sprawdzi się tu na przykład miód akacjowy, ponieważ ma bardzo płynną konsystencję. Jeśli wolisz,
przepis na pancakes możesz zmodyfikować tak, by banany zastąpić innymi owocami. Jakie w tym daniu lubisz najbardziej?
Komentarze 0