Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przepis na zupę pieczarkową z makaronem przyda się wtedy, gdy do sezonu na świeże grzyby jeszcze daleko. Mało kto wie, że pieczarki, podobnie jak warzywa, są źródłem cennych składników odżywczych. Podstawą tego przepisu jest wywar z jarzyn połączony z warzywami podsmażonymi na patelni. Smak pieczarek podkreśli natomiast drobno posiekany ząbek czosnku i świeża natka pietruszki.
Zupa pieczarkowa z makaronem to jedna z możliwości. Równie dobrze możesz ją podać z ziemniakami. Wobec tego jak zrobić zupę pieczarkową? Zacznij od przygotowania 1 litra wywaru z jarzyn i zagotuj go. Następnie oczyść pieczarki i pokrój je w plasterki. Cebulę podziel na 4 części i pokrój w paski, a czosnek w plasterki. Cebulę i pieczarki podsmaż na maśle.
Połącz pieczarki z wywarem jarzynowym, dodaj do nich czosnek i makaron. Gotuj całość przez około kwadrans na małym ogniu. W tym czasie zahartuj śmietanę, mieszając ją w kubku z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Wlej do garnka i zagotuj. Zupa pieczarkowa krem z makaronem najlepiej smakuje posypana świeżą natką pietruszki. Docenisz ją nie tylko za wielowymiarowy smak, ale też za to, że doskonale nadaje się na szybki i lekki, choć sycący obiad.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Przygotuj 1 l wywaru z jarzyn z 3 łyżek bulionu warzywnego Winiary. Zagotuj go.
Krok 2
15 min
Oczyść pieczarki i pokrój je w plasterki.
Krok 3
10 min
Cebulę przekrój na 4 części i pokrój w paseczki, a czosnek w plasterki. Cebulę z pieczarkami podsmaż na maśle.
Krok 4
5 min
Zawartość patelni połącz z wywarem z jarzyn. Do wywaru dodaj czosnek i makaron.
Krok 5
15 min
Całość gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
Krok 6
5 min
Zahartuj śmietanę – rozmieszaj ją w kubku lub miseczce z paroma łyżkami gorącego wywaru, dodaj do zupy. Zagotuj.
Krok 7
5 min
Wyłącz ogień i dodaj natkę pietruszki. Całość dopraw pieprzem.
Krok 1
z
7
Przygotuj 1 l wywaru z jarzyn z 3 łyżek bulionu warzywnego Winiary. Zagotuj go.
Krok 2
z
7
Oczyść pieczarki i pokrój je w plasterki.
Krok 3
z
7
Cebulę przekrój na 4 części i pokrój w paseczki, a czosnek w plasterki. Cebulę z pieczarkami podsmaż na maśle.
Krok 4
z
7
Zawartość patelni połącz z wywarem z jarzyn. Do wywaru dodaj czosnek i makaron.
Krok 5
z
7
Całość gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
Krok 6
z
7
Zahartuj śmietanę – rozmieszaj ją w kubku lub miseczce z paroma łyżkami gorącego wywaru, dodaj do zupy. Zagotuj.
Krok 7
z
7
Wyłącz ogień i dodaj natkę pietruszki. Całość dopraw pieprzem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
2
P
Paulina
Polecam dodać kostkę grzybowa ! 😊
J
Jerzy
Powinno się jednak odmieniać w języku polskim, a nie pisać w składnikach : 4 łyżek makaron, 2 ząbków
czosnek, 2 łyżek masło itd.
Poza tym zupa wychodzi całkiem niezła.
Komentarze 2