Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Duszona kapusta z boczkiem i cebulą to wspaniały dodatek do zimowych obiadów. W chłodne dni mamy ochotę na dania sycące, aromatyczne i rozgrzewające. Duszona kapusta z boczkiem i cebulą z ziemniakami ugotowanymi w lekko osolonej wodzie, kopytkami lub kluskami śląskimi stworzy wyśmienite rozgrzewające danie. Wypróbuj koniecznie!
Przygotowanie
45 min
Krok 1
5 min
Boczek pokroić w niezbyt dużą kostkę, wrzucić do rozgrzanego garnka (jak boczek jest chudy, to wlać do garnka trochę oleju). Boczek lekko zrumienić.
Krok 2
5 min
Cebulę obrać, pokroić w piórka, dodać do boczku i zeszklić.
Krok 3
10 min
Kapustę poszatkować, wrzucić do boczku z cebulą. Smażyć razem ok. 2-3 minuty, co chwilę mieszając. Do kapusty wlać szklankę wody, dodać cukier, masło roślinne, trochę soli i pieprzu.
Krok 4
25 min
Dusić pod przykryciem do miękkości. Jak kapusta będzie już miękka, zdjąć pokrywkę i smażyć, aż prawie cały płyn odparuje. Podawać jako dodatek do obiadu.
Krok 1
z
4
Boczek pokroić w niezbyt dużą kostkę, wrzucić do rozgrzanego garnka (jak boczek jest chudy, to wlać do garnka trochę oleju). Boczek lekko zrumienić.
Krok 2
z
4
Cebulę obrać, pokroić w piórka, dodać do boczku i zeszklić.
Krok 3
z
4
Kapustę poszatkować, wrzucić do boczku z cebulą. Smażyć razem ok. 2-3 minuty, co chwilę mieszając. Do kapusty wlać szklankę wody, dodać cukier, masło roślinne, trochę soli i pieprzu.
Krok 4
z
4
Dusić pod przykryciem do miękkości. Jak kapusta będzie już miękka, zdjąć pokrywkę i smażyć, aż prawie cały płyn odparuje. Podawać jako dodatek do obiadu.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0