Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Oryginalny smak tradycyjnemu śledziowi zapewnią: żurawina, imbir i kurkuma. Tak marynowanym śledziem, pełnym wyrazistych aromatów, zaskoczysz wszystkich smakoszy przy świątecznym stole! Śledź marynowany z żurawiną to danie z charakterem, dlatego pozwól składnikom dania przeniknąć się i przygotuj przystawkę wcześniej. Dzięki temu to wyborne danie rozwinie cały wachlarz wyjątkowych smaków. Śledź z suszoną żurawiną to nie tylko pyszna potrawa, ale także zdrowa przekąska, a to dzięki bogatym właściwościom odżywczym dodatków: żurawiny, imbiru i kurkumy.
Przygotowanie
152 min
Krok 1
125 min
Śledzia wymocz przez kilka godzin w mleku lub wodzie, następnie pokrój w 2 cm paski.
Krok 2
10 min
Cebulę pokrój w piórka, imbir obierz i pokrój w paski (ok. 5 cm).
Krok 3
5 min
Rozgrzej olej na patelni, podsmaż cebulę razem z imbirem posiekanym w paski oraz cukrem około 5 min, aż cebula się zeszkli i zmięknie.
Krok 4
3 min
Po tym czasie dodaj na patelnię pozostałe składniki – liść laurowy, ziele angielskie, żurawinę i kurkumę.
Krok 5
5 min
Smaż całość jeszcze przez około 5 minut na małym ogniu, następnie ostudź.
Krok 6
2 min
Przygotuj marynatę z Ketchupu łagodnego oraz Przyprawy WINIARY, z dodatkiem octu.
Krok 7
2 min
Tak przygotowane składniki połącz ze śledziem i odstaw do lodówki na 24 godz.
Krok 1
z
7
Śledzia wymocz przez kilka godzin w mleku lub wodzie, następnie pokrój w 2 cm paski.
Krok 2
z
7
Cebulę pokrój w piórka, imbir obierz i pokrój w paski (ok. 5 cm).
Krok 3
z
7
Rozgrzej olej na patelni, podsmaż cebulę razem z imbirem posiekanym w paski oraz cukrem około 5 min, aż cebula się zeszkli i zmięknie.
Krok 4
z
7
Po tym czasie dodaj na patelnię pozostałe składniki – liść laurowy, ziele angielskie, żurawinę i kurkumę.
Krok 5
z
7
Smaż całość jeszcze przez około 5 minut na małym ogniu, następnie ostudź.
Krok 6
z
7
Przygotuj marynatę z Ketchupu łagodnego oraz Przyprawy WINIARY, z dodatkiem octu.
Krok 7
z
7
Tak przygotowane składniki połącz ze śledziem i odstaw do lodówki na 24 godz.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
2
Z
Zośka
Będę robiła, Ewa imbir w paski 😊.
E
Ewa
Proszę się zdecydować : imbir w kostkę czy w paski!!!!????Litości !!??
Komentarze 2