Przepis na pieczoną golonkę, gotowaną wstępnie w wywarze na bazie bulionu na żeberkach WINIARY, a następnie pieczoną w marynacie z piwa, miodu, warzyw i przyprawy w płynie MAGGI, to idealna propozycja na
smakowite danie mięsne na każdy dzień.
Golonka pieczona w piwie nie jest prosta do przygotowania, ale dzięki naszym radom i szczegółowym instrukcjom na pewno ci się uda.
Przepis na golonkę pieczoną w piwie można podzielić na trzy etapy: wstępne gotowanie, marynowanie oraz pieczenie.
Zacznij od przygotowania wywaru: rozpuść dwie kostki bulionu na żeberkach WINIARY w 1,5 l wody, następnie dodaj pokrojoną marchew, pietruszkę, seler oraz 2 liście laurowe. Wrzuć golonki i gotuj 1,5 godziny.
Przygotuj marynatę: przyprawę w płynie MAGGI zmieszaj ze szklanką piwa, dodaj olej, majeranek, czosnek, miód i pieprz. Gdy golonki się ugotują, natnij ich skórę, a następnie natrzyj marynatą i włóż do lodówki na 3 godziny.
Pora na pieczenie. Zamarynowane golonki wraz z pozostałą marynatą przełóż do brytfanki lub naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego na 210 stopni. Piecz 20 minut, a po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 stopni. W czasie pieczenia polewaj mięso marynatą. Wyciągnij, gdy mięso będzie miękkie, a skórka chrupiąca.
Przepis na golonkę pieczoną w piwie pozwoli ci perfekcyjnie przyrządzić to niełatwe danie. Podawać je możesz tradycyjnie – z
pieczonymi ziemniakami oraz kiszoną kapustą – lub z innymi dodatkami, według własnego uznania.
Komentarze 0