Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Choć na ogół lubimy grzyby, w tym także dostępne przez cały rok świeże pieczarki, to wciąż nie doceniamy ich wystarczająco. I nie chodzi wyłącznie o ich smak, ale też o właściwości odżywcze. Nie każdy wie, że pieczarki są źródłem wartościowego białka, korzystnych kwasów tłuszczowych oraz potasu, miedzi, selenu, wielu witamin i mnóstwa innych składników odżywczych. Nasz przepis na sos pieczarkowy ze śmietaną pomoże Ci wprowadzić ten element do codziennego jadłospisu Twojej rodziny.
Tym, co odpowiada za wyjątkowy smak sosu pieczarkowego ze śmietaną jest dopełnienie go Przyprawą w Płynie MAGGI oraz podsmażoną cebulką. Intensywne smaki przełamuje obecność śmietanki, która powoduje, że sos staje się bardzo kremowy i doskonale sprawdza się jako dodatek do różnych dań. Od mięs, poprzez makarony, aż po krokiety i kasze. Cały proces przygotowania nie powinien zająć więcej niż godzinę.
Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Do rondelka włóż 2 łyżki masła i zeszklij na nim posiekaną cebulę. Następnie dodaj przygotowane wcześniej pieczarki i duś przez około 10 minut. W tym czasie mąkę wymieszaj z 3 łyżkami śmietany do sosów i odrobiną wody. Dodaj do pieczarek i zagotuj. Na koniec dopraw solą i pieprzem oraz Przyprawą w Płynie MAGGI. Podawaj na ciepło z ryżem, ziemniakami bądź makaronem.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Przygotowanie
50 min
Krok 1
10 min
Pieczarki umyć i pokroić w plasterki
Krok 2
15 min
W rondelku rozgrzać masło, zeszklić drobno posiekana cebulę.
Krok 3
10 min
Dodać pokrojone pieczarki i dusić około 10 minut.
Krok 4
15 min
Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną wody, połączyć z sosem, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi.
Krok 1
z
4
Pieczarki umyć i pokroić w plasterki
Krok 2
z
4
W rondelku rozgrzać masło, zeszklić drobno posiekana cebulę.
Krok 3
z
4
Dodać pokrojone pieczarki i dusić około 10 minut.
Krok 4
z
4
Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną wody, połączyć z sosem, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
5
P
Paulina
Sos wyszedł bardzo gęsty, ta ilość mąki to przesada
D
Donna
A mozna inna przyprawę niz Maggi np Kucharek
M
Monia
Czy mozna dac smietany 12%?
T
Toruniak
Co to za bzdury? Sos z pięciu lyzek smietany i wody?
I
Iwona
Wspaniały sos smak poezja, mój mąż żadnego innego sosu już nie chce jeść, tylko pieczarkowy z tego przepisu. Dziękuję.
Komentarze 5