Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sernik z karmelem i orzechami to doskonały pomysł na słodkie i nieco inne niż zazwyczaj ciasto. Delikatny, syty i rozpływający się w ustach sernik z polewą karmelową sprawdzi się idealnie podczas świątecznych dni. Połączenie sera z masą krówkową, Budyniem o smaku waniliowym Winiary i orzechami ziemnymi sprawi, że przepis na to ciasto pokochają wszyscy miłośnicy intensywnego, słodkiego smaku. Sprawdź nasz przepis na sernik z karmelem i orzechami!
Przygotowanie
120 min
Krok 1
5 min
Wyłóż papierem do pieczenia spód tortownicy o średnicy 24 cm.
Krok 2
15 min
Rozkrusz ciastka na drobno (możesz to zrobić w malakserze) i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Wyłóż ciasteczkową masę na dno tortownicy, uklep łyżką lub palcami.
Krok 3
15 min
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw na chwilę.
Krok 4
10 min
Twaróg zmiksuj z cukrem, cukrem wanilinowym, proszkiem budyniowym, roztopioną czekoladą, a na końcu z jajkami. Miksuj krótko tylko do połączenia się wszystkich składników.
Krok 5
70 min
Wyłóż masę sernikową na spód ciasteczkowy. Piecz przez godzinę w temperaturze 160 stopni. Upieczone ciasto studź w piekarniku. Gdy sernik będzie miał temperaturę pokojową, włóż go na parę godzin do lodówki.
Krok 6
5 min
Schłodzony sernik posmaruj masą krówkową wymieszaną z orzechami.
Krok 1
z
6
Wyłóż papierem do pieczenia spód tortownicy o średnicy 24 cm.
Krok 2
z
6
Rozkrusz ciastka na drobno (możesz to zrobić w malakserze) i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Wyłóż ciasteczkową masę na dno tortownicy, uklep łyżką lub palcami.
Krok 3
z
6
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw na chwilę.
Krok 4
z
6
Twaróg zmiksuj z cukrem, cukrem wanilinowym, proszkiem budyniowym, roztopioną czekoladą, a na końcu z jajkami. Miksuj krótko tylko do połączenia się wszystkich składników.
Krok 5
z
6
Wyłóż masę sernikową na spód ciasteczkowy. Piecz przez godzinę w temperaturze 160 stopni. Upieczone ciasto studź w piekarniku. Gdy sernik będzie miał temperaturę pokojową, włóż go na parę godzin do lodówki.
Krok 6
z
6
Schłodzony sernik posmaruj masą krówkową wymieszaną z orzechami.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
11
P
Paulina
A mój nie wyszedł 🤷♀️ godzinę w 180 stopniach i jest nadal płynny 🤦♀️
A
Agata
Czy da się taki sernik zrobić na zimno? Bez pieczenia
M
Małgorzata
Sernik jest niesamowity, robię go na każde święta i nie tylko. Znika natychmiast. Dziękuję za przepis.
M
Mikagch
Sernik jest genialny. Robiłam już parę razy i dzisiaj też robię. Jednak ja zamiast masy kajmakowej robię sama karmel i dodaję słone orzeszki. Polecam
N
Nati
Przepyszny, wszyscy sie zabijali o niego, oczywiscie w cudzyslowiu "zabijali" 🙈
M
Małgorzata
Najlepszy sernik jaki jadłam!
i
iwona
Sernik rewelacja!!!!
P
Piotrek
Czy orzeszki ziemne mają być słone czy bez soli?
A
Aleksandra
Uwielbiam takie ciasta 😋pyszne i łatwe 🤪
G
Gosia
Pycha zawsze robię na każde święta. Jest idealny i każdemu smakuje 😋😋😋
Komentarze 11