Choć najczęstszą bazą do sałatek jest sałata, można ją z powodzeniem zastąpić świeżymi liśćmi szpinaku.
Sałatka ze szpinaku z pomidorami i czerwoną cebulą pokazuje, jak w prosty sposób, za pomocą niewielu składników, przyrządzić można aromatyczną potrawę pełną smaków i witamin.
Jak przygotować sałatkę ze szpinaku z pomidorami i czerwoną cebulą ? Na początek umyj i osusz garść liści szpinaku. Przełóż je do salaterki. Pokrój 200 gramów pomidorków koktajlowych oraz pół czerwonej cebuli. Wymieszaj warzywa ze szpinakiem. Dopraw sałatkę solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz krop sosem balsamicznym. Możesz użyć gotowego sosu balsamicznego lub przygotować sos mieszając starannie ocet oraz oliwę. Na koniec posyp
sałatkę ze szpinaku z pomidorami i czerwoną cebulą dwoma łyżeczkami prażonych orzeszków piniowych.
Jeśli przygotowujesz
sałatkę ze szpinaku z pomidorami i czerwoną cebulą z wyprzedzeniem, dopraw ją bezpośrednio przed podaniem. W przeciwnym razie warzywa szybciej puszczą sok i sałatka stanie się mokra.
Sałatka ze szpinaku z pomidorami i czerwoną cebulą ma wiele zastosowań. Nadaje się idealnie jako przystawka. Możesz też podać ją jako dodatek do obiadu. Świetnie sprawdzi się na grillu, jako świeży dodatek do grillowanych mięs. Możliwości jest wiele, ale w każdej
sałatka ze szpinaku smakować będzie doskonale!
Komentarze 0