Zupa dyniowa z curry - jak zrobić krem z dyni?
Dynia jest niekwestionowaną królową jesieni i nie bez powodu dojrzewa właśnie o tej porze roku. Najkorzystniej jest spożywać ją właśnie w sezonie, ale odpowiednio przechowywana zachowa swoje właściwości i smak nawet przez 6 miesięcy, czyli aż do końca wiosny. W tym celu można pokroić ją i zamrozić lub upiec, zblendować i zapasteryzować w słoiku. Dynia jest idealnym warzywem na rozgrzewającą, aromatyczną, kremową zupę, która dodaje energii i poprawia nastrój w zimne, szare jesienne i zimowe dni. Jeszcze lepiej smakuje z odpowiednimi przyprawami, jak rozgrzewające curry i imbir. Można serwować ją również z łagodniejszymi dodatkami, na przykład z chrupiącymi grzankami czy świeżą natką pietruszki.
Zupa dyniowa z curry - najzdrowsza w sezonie!
Jesienią dostęp do świeżych warzyw jest już mocno ograniczony, ale na szczęście na stół możemy zaprosić jeszcze oranżową królową - dynię. Warto przygotować z niej nie tylko ciasto w amerykańskim stylu, ale również rozgrzewającą zupę kremową, która w tym sezonie będzie prawdziwą bombą korzystnych dla zdrowia składników. Krem z dyni z curry dostarcza nam ogromnych ilości beta-karotenu, czyli antyoksydantu, który występuje w warzywach przybierających pomarańczowy czy czerwony kolor. Dynia bogata jest również w witaminę C i liczne minerały. Ponieważ zupę wzbogacamy o cebulę i czosnek - naturalne antybiotyki - potrawa skutecznie wzmocni też odporność organizmu w sezonie częstych infekcji oraz rozgrzeje nas po powrocie do domu.
Zupa z dyni z curry - co do niej dodać?
Sama dynia ugotowana na bulionie z dodatkiem zagęszczających zupę krem ziemniaków nie podbiłaby naszych kubków smakowych tak, jak zupa dyniowa z curry i imbirem. Oba składniki nadają temu warzywu wyrazisty smak i jeszcze głębszy aromat. Sprawiają, że posiłek rozgrzewa żołądek, a wraz z nim całe ciało. Co więcej, krem z dyni z curry jest potrawą niskokaloryczną i lekkostrawną, dlatego można zajadać się nim bez ograniczeń, zwłaszcza kiedy na zewnątrz panuje mróz i jesienna szaruga.
Z czym podawać krem z dyni z curry?
Zupa dyniowa z curry i imbirem jest pikantna, dobrze doprawiona i bardzo aromatyczna. Ma też aksamitną konsystencję, która syci, nie powodując uczucia ciężkości na żołądku. Jej ostrość można przełamać na talerzu z pomocą kleksa kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego, a dla odświeżenia oranżowego koloru, posypać zupę natką pietruszki. Przyjemną chrupkość wprowadzą do zupy z dyni prażone ziarna słonecznika, pestki dyni, kawałki orzechów włoskich lub ziołowo-czosnkowe grzanki. Krem z dyni z curry można podawać również z groszkiem ptysiowym, a dla najmłodszych nawet z drobnym makaronem.
Komentarze 0