Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Domowy makaron na pewno jest dużo smaczniejszy od tego kupionego w sklepie. Wyczarujesz go zaledwie z kilku składników, które znajdziesz w zakątkach swojej kuchni. Sprawdź, jak wykonać domowy makaron dorosołu i zaskocz najbliższych delikatnym smakiem dania.
Przygotowanie
60 min
Krok 1
10 min
Mąkę przesiać do miski (lub na stolnicę), zrobić dołek, wbić jajko i 2 żółtka, dodać szczyptę soli, wymieszać składniki, żeby się połączyły i wlać ciepłą wodę.
Krok 2
30 min
Zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut.
Krok 3
10 min
Po tym czasie ciasto rozwałkować, pociąć w paski o szerokości 3-4 cm, położyć jeden na drugim i wycinać cieniutkie paseczki. Roztrzepać makaron po blacie, żeby się nie skleił.
Krok 4
10 min
Zagotować osoloną wodę. Makaron gotować około 5 minut - do miękkości. Odcedzić. Podawać z gorącym rosołkiem.
Krok 1
z
4
Mąkę przesiać do miski (lub na stolnicę), zrobić dołek, wbić jajko i 2 żółtka, dodać szczyptę soli, wymieszać składniki, żeby się połączyły i wlać ciepłą wodę.
Krok 2
z
4
Zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut.
Krok 3
z
4
Po tym czasie ciasto rozwałkować, pociąć w paski o szerokości 3-4 cm, położyć jeden na drugim i wycinać cieniutkie paseczki. Roztrzepać makaron po blacie, żeby się nie skleił.
Krok 4
z
4
Zagotować osoloną wodę. Makaron gotować około 5 minut - do miękkości. Odcedzić. Podawać z gorącym rosołkiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
4
K
Klemens
Wody w tym przepisie nie daje się do ciasta tylko jest do ugotowania makaronu bo w opisie jest napisane żeby przesiać mąkę zrobic dołek i wbić jajko i żółtka dodac sol i wyrobić ciasto
M
Mariola
Najgorszy przepis jaki znalazłam w internecie!!!! Ciasto ze 100 ml wody jest bardzo rzadkie i trzeba dodać jeszcze bardzo dużo mąki. Ten przepis jest nalane kluski, a nie na makaron!
E
Eugeniusz
Ja na 0,5 kg daję 5 jaj łyżeczkę soli odrobinkę kurkumy dla ładnego koloru i dużą łyżkę olej rzepakowego.
Z
Zbyszek
Świetny przepis i rewelacyjnie przedstawiony krok po kroku
Komentarze 4