Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pomysł na łatwą i szybką w przygotowaniu zupę pieczarkową z ziemniakami, która jest nie tylko aromatyczna, ale i rozgrzewająca. Pieczarki podsmażamy na maśle z cebulką, doprawiamy i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Następnie całość zalewamy bulionem przyrządzonym z Rosołu Drobiowego WINIARY i gotujemy. Pozostało już tylko zagęścić zupę mąką i śmietaną i podawać. Zupę pieczarkową z ziemniakami możesz udekorować ulubioną zieleniną, np. świeżą natką.
Pieczarki i ziemniaki to produkty tanie i uniwersalne. Mogą grać główną rolę w daniach lub być tylko gwiazdą drugą planową, ale nie zmienia to faktu, że bez nich polska kuchnia byłaby bardzo uboga. Pieczarki to grzyby, które rosną cały rok. Wbrew powszechnej opinii, są one bogate w witaminy i składniki mineralne. Podobnie z ziemniakami- ponieważ przeciętny Polak spożywa ich bardzo dużo, to kartofle potrafią zaspokoić kilkadziesiąt procent dziennego zapotrzebowania na witaminę C i B6. Są również źródłem potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie tętnicze. To naprawdę wspaniałe warzywa i nic dziwnego, że królują na polskich stołach.
Przygotowanie zupy pieczarkowej rozpoczynamy od pokrojenia cebuli i zeszklenia jej na maśle w dużym garnku. Stanowi to świetną bazę pod zupę- podsmażona cebula nadaje każdej potrawie wspaniały smak i aromat. Następnie musimy pokroić pieczarki w półplasterki i smażyć razem z cebulą. Doprawiamy je solą i pieprzem. Potem zajmujemy się ziemniakami- obieramy, myjemy, kroimy w dużą kostkę i dodajemy do grzybów. Następnie dodajemy Rosół Drobiowy WINIARY. Dwie kostki przyprawy rozpuszczamy w dwóch litrach wody i wlewamy do warzyw. Gotujemy tak długo, aż ziemniaki zmiękną. Wtedy przychodzi czas, by zagęścić zupę. Jest na to prosty sposób - wystarczy zmieszać pół szklanki śmietany z wodą oraz łyżką mąki i wlać do zupy. Pozostaje nam tylko doprawić zupę. Idealnie sprawdzi się do tego przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY. Po przelaniu zupy do miski dekorujemy ją pokrojoną natką pietruszki lub innymi ulubionymi zielonymi listkami - możemy użyć na przykład bazylii.
Zupa pieczarkowa z ziemniakami to idealny pomysł na obiad. Możemy przygotować bardzo duży garnek tego dania, dzięki czemu potem możemy wlać ją do pudełeczka i zabrać do pracy. Pieczarki i ziemniaki to składniki bardzo tanie i są dostępne w każdym sklepie. Potrawa jest bardzo łatwa w przygotowaniu i urozmaici każdy chłodny, jesienny wieczór. Nie pozostaje więc nic innego, jak brać łyżkę w dłoń i delektować się smakiem pysznej zupy. Smacznego!
Komentarze 0