Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Żółty ryż z curry i kurkumą to świetny dodatek do wielu dań – sprawdzi się idealnie jako towarzysz mięs oraz ryb, możesz także podawać go z różnego rodzaju warzywami. Poznaj nasz przepis na żółty ryż z curry i kurkumą i zacznij stosować go w swojej kuchni tak często, jak tylko masz na to ochotę!
Jak zrobić żółty ryż z curry i kurkumą? Aby wyszedł najlepszy, musisz użyć 200 gramów sypkiego ryżu i nie gotować go w torebce. Jeśli dysponujesz jedynie ryżem w torebkach, rozetnij je bez gotowania i wysyp ziarenka. Opłucz nieugotowany ryż na sicie i zostaw na chwilę, by się odsączył.
Obierz cebule i pokrój ją w małą kostkę. W głębokiej patelni rozpuść 2 łyżki masła i zeszklij na nim pokrojoną cebulę. Dodaj ryż i podsmażaj jeszcze przez 2-3 minuty. Przygotuj litr bulionu warzywnego Kogutek WINIARY. Odlej z niego pół szklanki i wlej na patelnię z ryżem, wymieszaj i przykryj patelnię, pozostawiając ją na niewielkim ogniu. Kiedy ryż wchłonie cały bulion, zalej go kolejną połową szklanki – powtarzaj tę czynność, aż cały bulion zostanie wchłonięty przez ryż – wtedy będzie on ugotowany.
Na sam koniec dopraw ryż solą, pieprzem, przyprawą curry oraz szczyptą kurkumy. Dzięki dwóm ostatnim przyprawom powstanie żółty ryż, więc ich nie pomijaj. Wymieszaj wszystko dokładnie i zdejmij patelnię z ognia. Żółty ryż z curry i kurkumą gotowy!
Przygotowanie
50 min
Krok 1
10 min
Ryż opłukuję na sicie, pozostawiam do osączenia. Cebule obieram i kroję w małą kostkę.
Krok 2
10 min
Na głębokiej patelni rozgrzewam masło, wrzucam posiekaną cebulę i smażę kilka minut aż do zeszklenia. Wtedy ryż mieszam i smażę ok. 2-3 minuty aż ryż stanie się szklisty.
Krok 3
10 min
Natępnie na patelnię wlewam pół szklanki gorącego bulionu i mieszam, przykrywam pokrywką patelnię i duszę całość na niewielkim ogniu pod przykryciem.
Krok 4
10 min
Kiedy płyn się zredukuje (ryż wchłonie bulion), uzupełniam go ponownie gorącym bulionem - wlewam stopniowo 1/2 szklanki, postępując tak aż do wyczerpania bulionu.
Krok 5
5 min
W razie gdyby ryż byłby jeszcze za twardy wlewam kolejne 1/2 szklanki bulionu.
Krok 6
5 min
Pod koniec duszenia doprawiam ryż do smaku solą, pieprzem, curry i kurkumą. Dokładnie mieszam i zdejmuję patelnię z ognia.
Krok 1
z
6
Ryż opłukuję na sicie, pozostawiam do osączenia. Cebule obieram i kroję w małą kostkę.
Krok 2
z
6
Na głębokiej patelni rozgrzewam masło, wrzucam posiekaną cebulę i smażę kilka minut aż do zeszklenia. Wtedy ryż mieszam i smażę ok. 2-3 minuty aż ryż stanie się szklisty.
Krok 3
z
6
Natępnie na patelnię wlewam pół szklanki gorącego bulionu i mieszam, przykrywam pokrywką patelnię i duszę całość na niewielkim ogniu pod przykryciem.
Krok 4
z
6
Kiedy płyn się zredukuje (ryż wchłonie bulion), uzupełniam go ponownie gorącym bulionem - wlewam stopniowo 1/2 szklanki, postępując tak aż do wyczerpania bulionu.
Krok 5
z
6
W razie gdyby ryż byłby jeszcze za twardy wlewam kolejne 1/2 szklanki bulionu.
Krok 6
z
6
Pod koniec duszenia doprawiam ryż do smaku solą, pieprzem, curry i kurkumą. Dokładnie mieszam i zdejmuję patelnię z ognia.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0