Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Napar z imbiru to bardzo zdrowy napój, którego popularność cały czas rośnie, szczególnie w chłodnym czasie jesieni i zimy. Rozgrzewa organizm, wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Wykorzystywany jest od dawien dawna w medycynie ludowej, także jako środek na mdłości. Jego prozdrowotne właściwości można zwiększyć przez odpowiednie dodatki. My proponujemy przepis na napar z imbiru z cytryną i miodem. Dodanie cytryny i miodu z jednej strony pomaga przeciwdziałać przeziębieniu i rozgrzać organizm, z drugiej strony zaś sprawia, że tak przygotowany napój jest o wiele smaczniejszy! Zobacz, jak zrobić napar z imbiru z cytryną i miodem.
Herbatka z imbiru może być sporządzona zarówno na bazie świeżego imbiru, jak i jego sproszkowanej wersji dostępnej powszechnie w marketach. Polecamy w miarę możliwości sięgać po świeży imbir, którego właściwości i walory smakowe są mocniejsze. Jednak jeśli nie znajdziesz go w lokalnym sklepie, możesz skorzystać z wersji sproszkowanej, sprzedawanej jako przyprawa.
Zanim przygotujesz napój z imbiru z cytryną i miodem, obierz kawałek świeżego imbiru. Najłatwiej zrobić to za pomocą łyżeczki do herbaty, zdrapując nią cieniutką skórkę korzenia. Obrany imbir pokrój w cienkie plasterki. Cytrynę pokrój w półplasterki i włóż do szklanki razem z imbirem. Zalej całość gorącą wodą, przykryj i odstaw na parę minut. Po tym czasie dodaj miód i wymieszaj dokładnie. Napar z imbiru z cytryną i miodem gotowy – na zdrowie!
Przygotowanie
25 min
Krok 1
5 min
Imbir obierz ze skórki i pokrój na cienkie plasterki.
Krok 2
10 min
Zagotuj wodę. Sparz cytrynę, a następnie pokrój ją w półplasterki.
Krok 3
3 min
Do szklanek włóż imbir i cytrynę, a następnie zalej wszystko gorącą, ale nie wrzącą wodą.
Krok 4
3 min
Przykryj napar talerzykiem i zostaw na kilka minut.
Krok 5
2 min
Na koniec dodaj miód i wszystko dokładnie wymieszaj, naciskając łyżeczką na cytrynę.
Krok 6
2 min
Jeśli masz ochotę wypić imbir chłodny, dodaj do niego także miętę.
Krok 1
z
6
Imbir obierz ze skórki i pokrój na cienkie plasterki.
Krok 2
z
6
Zagotuj wodę. Sparz cytrynę, a następnie pokrój ją w półplasterki.
Krok 3
z
6
Do szklanek włóż imbir i cytrynę, a następnie zalej wszystko gorącą, ale nie wrzącą wodą.
Krok 4
z
6
Przykryj napar talerzykiem i zostaw na kilka minut.
Krok 5
z
6
Na koniec dodaj miód i wszystko dokładnie wymieszaj, naciskając łyżeczką na cytrynę.
Krok 6
z
6
Jeśli masz ochotę wypić imbir chłodny, dodaj do niego także miętę.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
8
M
Marysia
Witam ,a ile razy dziennie można pić taki napar ?
G
Grzegorz
Ile tego imbiru dać? 2 kawałki to słabo wyjaśnia. Waga, łyżeczka....
M
Monika
Mój ulubiony przepis 🥰
t
tolek
wit.C traci na wartosci powyzej 30 stopni C.
t
tolek
cytryna straci witamine po zalaniu goraca woda
M
Maciek
Dobrze jest dodać trochę cynamonu
H
Henryk
Właściwości cytryny i miodu są stracone w temp. pow. 40 st. C. Nie wiem jak z imbirem
Komentarze 8