Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciasto na oleju z to doskonały pomysł na smakowity deser. Sprawdzi się ono doskonale w każdej okazji! Puszyste ciasto waniliowe świetnie smakuje z owocami oraz kruszonką. Najlepiej je robić wiosną, kiedy sezon owocowy trwa w najlepsze. Sprawdź nasz przepis na ciasto na oleju z owocami!
Jak zrobić ciasto na oleju z owocami? Cztery jajka rozbij i ubij mikserem wraz ze 150 gramami cukru, aż otrzymasz puszystą masę. Powoli, partiami wlej do niej szklankę oleju, cały czas miksując.
Wymieszaj 1,75 szklanki mąki pszennej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Dodaj do zmiksowanej masy i wymieszaj powoli drewnianą łyżką.
Przygotuj blachę do pieczenia i wysmaruj ją margaryną. Wylej ciasto na oleju z owocami do blachy do pieczenia. Na wierzchu ułóż pokrojone w plastry jabłka. Możesz oprószyć je cynamonem, jeśli lubisz.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 40 minut. Jeśli nie jesteś pewien, czy ciasto jest już upieczone, wbij w nie drewnianą wykałaczkę lub patyk na szaszłyki. Ciasto jest gotowe, kiedy po wyciągnięciu z ciasta drewno będzie suche. Jeśli jest wilgotne, ciasto wymaga jeszcze paru minut pieczenia.
Po upieczeniu ciasto na oleju z owocami odstaw do ostygnięcia. Gdy będzie już zimne, możesz posypać je z wierzchu cukrem pudrem – i podawać!
Komentarze 2