Nie bez powodu dynia jest nazywana królową jesieni. Nie tylko kojarzy się z nią dzięki swojemu kolorowi, ale też dodaje smaku wielu tradycyjnym daniom. Obowiązkowym punktem w jesiennym menu jest
zupa krem z dyni. Doskonałą bazą dla jej stworzenia jest dynia muszkatołowa. Wyróżnia ją soczysty i lekko owocowy miąższ, którego smak doskonale podkreśla świeży lub suszony imbir.
Nasz
przepis na zupę z dyni jest wyjątkowo prosty, ale pozwala wyczarować pyszne i sycące danie. Całość zajmie Ci około godziny. Zacznij od umycia dyni i marchewki. Obierz je i pokrój w duże kostki. Następnie wymieszaj z Przyprawą do zup, sosów i sałatek WINIARY, oliwą oraz czosnkiem. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i rozłóż całość na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Upiecz warzywa do miękkości.
Później przełóż je do garnka i zalej 2 litrami wrzątku. Gotuj przez 20 minut. Ponieważ to
zupa krem dyniowa, zmiksuj ją blenderem, dodaj imbir, pieprz i Przyprawę do zup, sosów i sałatek WINIARY do smaku. Serwuj
krem z dyni z grzankami, posypany świeżą natką pietruszki i kolendrą. Zamiast grzanek możesz użyć groszku ptysiowego. Wykorzystaj ulubione dodatki, takie jak makaron i kluski. Doskonale sprawdzi się ona jako pożywny obiad na każdy dzień tygodnia.
Komentarze 2