Polska kuchnia w dużej mierze opiera się na daniach mięsnych. Wieprzowina, wołowina czy nawet i drób to produkty spożywcze, bez których rzadko kiedy wyobrażamy sobie pełny i wartościowy obiad. Mięso może charakteryzować się różnym smakiem, co w dużej mierze jest uzależnione od sposobu jego przygotowania. Jednocześnie najważniejszym aspektem jest to, by po pieczeniu czy smażeniu, dalej zachowało ono swoją soczystość. W tym momencie, z pomocą przychodzi właśnie miodowa marynata do mięsa z szynki i każdego, innego rodzaju. Dzięki niej w prosty sposób można wydobyć pełnię smaku z każdego, kawałka mięsa. Co więcej, marynowane kawałeczki mięsa zwykle zachowują swoją soczystość podczas obróbki mięsnej i po prostu prezentują się w bardziej apetyczny sposób.
Marynata do mięsa z szynki - przygotujesz ją w kilka chwil!
Marynata do mięsa z szynki, karkówki czy drobiu jest jednym z łatwiejszych w przygotowaniu przepisów. Tak naprawdę, potrzebne jest nam jedynie kilka składników jak chociażby sos sojowy, zioła i czosnek, które połączymy z "głównym bohaterem", czyli z miodem. Miodowa marynata do kurczaka, wołowiny lub wieprzowiny jest dość uniwersalna. Można wykorzystać ją zarówno podczas smażenia mięsa na patelni, ale także np. podczas jego grillowania czy pieczenia. W kilka minut możemy odmienić smak przygotowywanego dania i pozytywnie zaskoczyć każdego mięsożercę!
Miodowa marynata do kurczaka i innych rodzajów mięs - jak ją urozmaicić?
Oryginalna, miodowa marynata do karkówki i innych mięs charakteryzuje się względnie łagodnym smakiem. Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, byśmy zdecydowali się na subtelne zmiany. Przepis zakłada skorzystanie ze świeżych ziół, octu i sosu sojowego. Te składniki powinny być połączone z miodem oraz okraszone czosnkiem. Jeśli jednak chcemy, by całość była nieco pikantniejsza, wówczas zamieńmy świeże zioła na papryczkę chilli! Takie połączenie również świetnie się sprawdzi, a marynata do mięsa z szynki i innych rodzajów mięs nada im wyjątkowego, lekko ostrego posmaku!
Miodowa marynata do karkówki i innych mięs - ile powinno się marynować mięso?
Miodowa marynata do kurczaka, wołowiny czy wieprzowiny powinna oddać cały swój smak i zamknąć go w strukturze mięsnych kawałków. Zasada jest więc prosta - im dłużej mięso będzie marynowane, tym lepiej. Zaleca się, by pozostało ono zanurzone w marynacie przez co najmniej 4 godziny, a jeszcze lepiej będzie, jeśli pozostawimy je w niej na całą noc!
Komentarze 0