Indeks stosowanych składników

Dbamy o to, co ważne

Indeks składników na stronie

0..9 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U W Z Ż

0..9


  • 5’-rybonukleotydy disodowe Mimo skomplikowanej nazwy składnik ten produkuje się w wyniku fermentacji cukrów pochodzących z ryżu, kukurydzy, trzciny cukrowej, buraków cukrowych lub tapioki przy pomocy mikroorganizmów. Składnik ten może być także pozyskiwany z ryb i wodorostów. W żywności ma działanie wzmacniające smak i zapach produktów spożywczych.

    Rybonukleotydy są umieszczone przez Komitet Ekspertów do Spraw Dodatków do Żywności (JECFA FAO/WHO) na liście bezpiecznych dodatków do żywności bez określonego wskaźnika dopuszczalnego dziennego pobrania. Oznacza to, że w normalnych warunkach nie jest możliwe spożycie takiej ilości tego składnika, która mogłaby wywołać jakiekolwiek negatywne skutki.

A


  • Aromat dymu wędzarniczego Aromat ten nadaje charakterystyczny smak i zapach wędzonki.
  • Aromaty To dodawane w niewielkich ilościach składniki, które podkreślają walory zapachowe i smakowe potraw. W kuchni aromatów często używamy np. przy okazji pieczenia ciast. W naszych produktach aromatów używamy między innymi w celu wydobycia ze składników zapachu, który mogły nieco utracić w procesie suszenia. Wszystkie stosowane przez nas aromaty są składnikami bezpiecznymi i dopuszczonymi do użytku na terenie Unii Europejskiej.

B


  • Bazylia
  • Białka mleka
  • Błonnik roślinny

C


  • Całkowicie utwardzony tłuszcz palmowy Otrzymuje się go z połączenia w ściśle określonych proporcjach oleju palmowego, w pełni utwardzonego oleju palmowego i stearyny palmowej, czyli stałej frakcji oleju palmowego. Wszystkie te surowce pozyskuje się ze zdrowego miąższu owoców z drzewa palmowego.
  • Cebula
  • Chrzan
  • Cukier
  • Cukier karmelizowany
  • Czerwona papryka
  • Czosnek

D


E


  • Ekstrakt czosnku
  • Ekstrakt drożdży Otrzymywany jest przy użyciu drożdży spożywczych, dzięki ich zdolności do fermentacji. W skład ekstraktu drożdżowego wchodzą komórki drożdży i sól. W naszych produktach służy on do podkreślania walorów smakowych potrawy.

F


  • Fermentowane białko pszenne Powstaje z białek pszenicy w wyniku dobrze znanego procesu fermentacji. W codziennym życiu dzięki fermentacji powstają uwielbiane przez Polaków kiszone ogórki i kapusta, zyskując inny, bardziej wyrazisty niż świeże smak. W naszych produktach wysuszone fermentowane białko pszenne dodajemy w celu podkreślenia ich smaku.

G


  • Gałka muszkatołowa
  • Glukoza To cukier prosty, który według dietetyków stanowi główne źródło energii dla organizmu człowieka. Jest składnikiem cukru białego – sacharozy. W naszych produktach pozyskiwana jest ze skrobi kukurydzianej, ziemniaczanej lub pszennej.
  • Glutaminian monosodowy Kwas glutaminowy, główny składnik glutaminianu sodu, jest substancją naturalnie występującą w używanych na co dzień produktach spożywczych, takich jak mięso, ryby, sery, orzechy, grzyby, czy pomidory. Jeśli więc chcemy w sposób naturalny wzmocnić smak naszego posiłku dodajemy parmezanu do spaghetti, anchois do sałatki czy kładziemy pomidora na kanapce. Glutaminianu sodu stosowany jest w krajach azjatyckich jako zamiennik soli i w przemyśle spożywczym. Pobudza specyficzne receptory na języku, dzięki czemu potrawy bardziej nam smakują.

    Glutaminian sodu otrzymywany w procesie fermentacji cukrów pozyskiwanych z surowców takich jak ryż, kukurydza, trzcina cukrowa, burak cukrowy występuje w niektórych naszych produktach, gdzie pełni w nich funkcję wzmacniającą smak.

    Ze względu na kontrowersje wokół tego składnika poddany był już do tej pory setkom badań i opracowań, które potwierdzają, że jest on bezpiecznym dodatkiem do żywności. Komitet Ekspertów do Spraw Dodatków do Żywności (JECFA FAO/WHO) nie określił wskaźnika dopuszczalnego dziennego pobrania, co oznacza, że w normalnych warunkach nie jest możliwe spożycie takiej ilości tego składnika, która mogłoby wywołać jakiekolwiek negatywne skutki.
  • Guma guar Guma guar to naturalna substancja pozyskiwana z nasion rośliny Cyamopsis tetragonolobus występującej w zachodnich regionach Indii. Ze względu na jej właściwości stosujemy ją w celach zagęszczających, pozwala bowiem na uzyskanie odpowiedniej konsystencji bez obróbki termicznej produktu.

H


  • Hydrolizat białka pszennego Jest to fermentowane białko pszenne. Powstaje z białek pszenicy w wyniku dobrze znanego procesu fermentacji (który znamy m.in. dzięki kiszeniu ogórków czy kapusty). W naszych produktach wysuszone fermentowane białko pszenne dodajemy w celu podkreślenia ich smaku.

I


J


K


  • Karmel Dodajemy go do sosu, aby podkreślić jego kolor.
  • Koncentrat soku z cytryny
  • Kurkuma
  • Kwas cytrynowy

L


  • Liść pietruszki
  • Lecytyna Lecytyna to składnik pozyskiwany na skalę przemysłową m.in. z nasion słonecznika, z żółtek jaj, rzepaku oraz ziaren soi. W naszych produktach wykorzystywana jest ze względu na właściwości emulgujące, czyli zdolności łączenia nierozpuszczających się w sobie składników lub przeciwutleniające, to znaczy pozwalające zachować produktowi dłużej jego kolor, teksturę i smak.

M


  • Majeranek
  • Maltodekstryna To popularny składnik spożywczy, który pomaga w utrzymaniu odpowiedniej konsystencji dania. Należy do grupy węglowodanów podobnie jak skrobia. Powstaje właśnie w wyniku rozpadu różnego rodzaju skrobi – ziemniaka, ryżu, kukurydzy. Taki proces zachodzi również podczas trawienia skrobi w układzie pokarmowym.
  • Marchew
  • Mąka grochowa Do naszej grochowej trafia zmielony na proszek polski, dojrzały groch. Zobacz jak się go uprawia.
  • Mąka pszenna WINIARY od lat współpracuje z polskimi młynami. Dzięki temu wspólnie wypracowaliśmy receptury gwarantujące najwyższą jakość mąki. Nasi dostawcy najlepiej wiedzą, z których ziaren uzyskać najlepszy produkt. Poznaj historię mąki, która trafia do naszych produktów. Zobacz film
  • Mąka ryżowa
  • Mąka żytnia WINIARY od lat współpracuje z polskimi młynami. Dzięki temu wspólnie wypracowaliśmy receptury gwarantujące najwyższą jakość mąki. Nasi dostawcy najlepiej wiedzą, z których ziaren uzyskać najlepszy produkt. Poznaj historię mąki, która trafia do naszych produktów. Zobacz film
  • Musztarda

N


O


  • Ocet
  • Odtłuszczone mleko w proszku
  • Ogórek od polskich dostawców
  • Olej i tłuszcz palmowy Surowce otrzymane ze zdrowego miąższu owoców z drzewa palmowego. Mogą między sobą różnić się właściwościami i konsystencją ze względu na skład kwasów tłuszczowych.
  • Olej rzepakowy Do produkcji naszych wyrobów wykorzystujemy tylko najwyższej jakości olej tłoczony w znanych polskich tłoczniach (m.in.Kruszwica). Jest to surowiec, którego w fabryce w Kaliszu wykorzystuje się rocznie najwięcej – ponad 28 tysięcy ton rocznie!
  • Olej słonecznikowy
  • Oliwa z oliwek

P


  • Pasternak od polskich dostawców
  • Pełne mleko w proszku
  • Pieczarki
  • Pieprz czarny
  • Pomidor suszony
  • Pomidory
  • Por od polskich dostawców
  • Przeciwutleniacz (sól wapniowo-disodowa EDTA) Sól wapniowo-disodowa EDTA pełni w żywności rolę przeciwutleniacza. Dodawana jest do żywności w celu jej ochrony oraz podtrzymywania jej smaku, koloru, tekstury. To dzięki niej wasz ulubiony majonez może dłużej zachować swoje walory. EDTA nie jest konserwantem. Jest to substancja dodatkowa dozwolona do stosowania w Unii Europejskiej. Dodawana w dopuszczalnych ilościach jest całkowicie bezpieczna i wywiera pozytywny wpływ na trwałość produktów.
  • Przyprawa curry
  • Przyprawy Pieprz czarny, sól, liść laurowy, gałka muszkatołowa, kminek, imbir, papryka chili, kolendra, kurkuma, czy curry. W naszych produktach używamy wielu dobrze znanych wam przypraw, jednak ich nadające potrawie idealny smak mieszanki są naszą tajemnicą.

R


  • Ryboflawina Ryboflawina to mniej znana nazwa chemiczna witaminy B2. Ze względu na swoje właściwości w naszych produktach pełni rolę barwnika.

S


  • Skrobia kukurydziana
  • Skrobia modyfikowana Skrobia modyfikowana to nic innego jak skrobia roślinna (np. z kukurydzy, pszenicy, ziemniaków i manioku) poddawana specjalnej obróbce, dzięki której zyskuje nowe wyjątkowe właściwości. Warto wspomnieć, że skrobia modyfikowana nie ma nic wspólnego z modyfikacją genetyczną (GMO).
  • Skrobia ziemniaczana
  • Sól
  • Sól jodowana
  • Suszone grzyby Do naszych produktów trafiają grzyby ręcznie zbierane w lasach. Zobacz jak dbamy o jakość grzybów, które trafiają do naszych produktów.
  • Suszone mięso z kury
  • Suszone warzywa W naszej Zupie jarzynowej znajdziesz suszonego ziemniaka, marchew, pora, korzeń selera, cebulę, pasternak, czosnek i korzeń pietruszki. Zobacz jak w WINIARY suszymy warzywa, które trafiają do naszych produktów.
  • Szczypiorek
  • Śmietanka
  • Śmietanka w proszku
  • Suszone mięso z kury

T


  • Tłuszcz drobiowy

U


W


  • Wędzony tłuszcz wieprzowy Składnik ten przygotowano z tłuszczu wieprzowego wędzonego tradycyjną metodą. Dodajemy go, by nadał mięsny smak i aromat oraz podkreślił walory smakowe potrawy.
  • Woda

Z


  • Zagęszczony sok z buraka Barszcz czerwony WINIARY produkowany jest z wysuszonego soku z buraków uprawianych w Polsce. Poznaj historię Pana Andrzeja – naszego dostawcy, który uprawia buraki z pasją. Zobacz film
  • Ziemniak
  • Zielony pieprz
  • Zielony pieprz
  • Zielony pieprz
  • Zioła W naszych produktach używamy dobrze znanych wam ziół, takich jak: natka pietruszki, majeranek, tymianek, bazylia, rozmaryn, oregano, czy kozieradka.

Ż


  • Żółtko jaja Od ponad 40 lat bez przerwy współpracujemy ze stałymi, starannie wyselekcjonowanymi, polskimi hodowcami, którzy dbają o jakość jaj, tak aby żółtko, które trafia do naszych produktów – miało niezmiennie ten sam intensywny żółty kolor.