Wiele osób zastanawia się, co na wigilię można przygotować wcześniej. To zrozumiałe. Doba ma przecież swoje ograniczenia, a zostawianie wszystkiego na ostatnią chwilę może się skończyć katastrofą. Wizja przygotowania 12 potraw jednego dnia może wydawać się nierealna. Lepiej stopniowo pracować nad wszystkimi daniami, żeby w dniu uroczystości zrobić tylko niektóre, a pozostałe tylko odgrzać.
Lista potraw, które spokojnie można przygotować wcześniej niż dzień przed wigilią jest naprawdę długa. Niektóre wypieki nie tylko można, ale nawet trzeba zrobić o wiele wcześniej. Najlepszym przykładem jest staropolski piernik, który wymaga długiego leżakowania ciasta, więc należy rozpocząć pięć - sześć tygodni przed Bożym Narodzeniem! Tydzień przed wigilią to dobry czas, żeby upiec i ozdobić świąteczne pierniczki. Rozsądnym pomysłem będzie także przyrządzenie niektórych dań mącznych, takich jak uszka do barszczu oraz pierogi z kapustą i grzybami. Tego rodzaju dania możesz zamrozić i odgrzać w gorącej osolonej wodzie tuż przed podaniem. Jeśli do czerwonego barszczu zamiast uszek będą podawane paszteciki to podobnie - także mogą być przygotowane kilka dni wcześniej.
Tak jak zostało wcześniej wspomniane, wiele dań wigilijnych można mrozić. W przypadku pierogów i uszek należy jednak uważać, żeby się ze sobą nie posklejały. Dlatego najlepszym pomysłem jest umieszczenie ich na tacce, która dodatkowo może być posypana mąką. Najlepszym miejscem do przechowywania pierniczków jest natomiast metalowa, zamykana puszka albo plastikowy pojemnik na żywność z przykrywką.
Bigos oraz zupy takie jak grzybowa i barszcz czerwony najlepiej trzymać w lodówce. Jeśli tam brakuje miejsca, alternatywnym rozwiązaniem może być przechowywanie części żywności na balkonie.
Nawet jeśli wszystkie dania świąteczne są przygotowane odpowiednio wcześniej, sporym wyzwaniem może się wydawać dostarczenie wszystkich na stół w tym samym czasie. W większości domów używa się czteropalnikowej kuchenki lub płyty. Cztery pola grzejne to nie jest dużo, gdy przygotowuje się rodzinną uroczystość, szczególnie jeśli lista zaproszonych gości będzie długa. Jak sobie radzić?
Na pewno dobrym rozwiązaniem będzie odgrzanie części potraw nie na płycie grzejnej, a w piekarniku. Korzystając z kilku pięter na pewno uda się rozmieścić kilka potraw. Innym nieszablonowym pomysłem może być użycie parowaru. Mając takie urządzenie, w domu można odgrzać za pomocą pary pierogi albo rybę, pozostawiając palniki wolne, by przygotować coś innego.
Przy odgrzewaniu potraw warto także wykorzystać nowoczesne funkcje kuchni indukcyjnych. Bardzo przydatna będzie funkcja podtrzymania ciepła. Dzięki niej danie nie wystygnie, a jednocześnie nie będzie obaw o to, że się przez przypadek przypali.
Jak mogą wyglądać wzorcowe przygotowania do wigilii? Wiele zależy od listy potraw oraz ilości do przygotowania. Poniżej przedstawiamy przykładowy harmonogram.
Zaplanowanie przygotowania wszystkich dań w taki lub podobny sposób pozwoli uniknąć stresu i rozplanować rozsądnie świąteczne zakupy oraz porządki. Rozłożenie przygotowań na wiele dni sprawi, że nie zabraknie Ci czasu na spędzenie miłych chwil z rodziną, wspólne kolędowanie, dekorowanie domu albo po prostu odpoczynek.