Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pieczony cały kalafior w paście teriyaki z cukinią w sezamie

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj
Dodaj do CookBook

Pieczony cały kalafior w paście teriyaki z cukinią w sezamie

(5)
48 min
Łatwy
Kup składniki
Przyjaciele od kuchni - Jagna Niedzielska | Przepisy WINIARY
Jagna Niedzielska winiary.pl
Jestem kucharką, propagatorką kuchni zero waste, prowadzącą programy kulinarne w TV. Chętnie dzielę się wiedzą o tym, jak bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Warianty przepisu

  • Przepis wariant klasyczny
    Klasyczny
  • Przepis wariant z twistem
    Z twistem
  • Przepis dobry dla dzieci
    Dobry dla dzieci
  • Przepis wariant wegetariański
    Wegetariański

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Kalafior Zobacz naszą wskazówkę
1 
Cukinia
4  łyżek
Sezam biały
trochę
Oliwa z oliwek
trochę
Sól
1  opakowanie
WINIARY Pomysł na… Kurczak po Japońsku Teriyaki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
36.2 g
Wartość energetyczna
466.8 kcal
Tłuszcze
25.3 g
Białko
22.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Bardzo lubię róże, szczególnie te jadalne, które oprócz walorów estetycznych mają wartości odżywcze i smakowe. Jak ta – róża kalafiora.

Dziś podzielę się z wami moim nowym odkryciem, pokażę wam przepis na kalafiora w azjatyckiej odsłonie.

A jako że razem z Winiary #pomagamywgotowaniuiniemarnowaniu, to po obejrzeniu tego odcinka, już nigdy nie wyrzucicie liści kalafiora. Ciekawi? Zaczynamy.

Zachęcam was do spróbowania użycia innych, sezonowych warzyw - świetnie nadadzą się marchewki czy pietruszki. Pasta WINIARY Pomysł na… Kurczaka po Japońsku Teriyaki sprawi, że pozornie nudne warzywo poznacie z zupełnie innej strony. Pachnie obłędnie. Zabieram się za jedzenie, a was zapraszam do subskrypcji kanału „Szkoła gotowania Winiary” na YT, gdzie znajdziecie więcej inspiracji w ramach akcji #pomagamywgotowaniuiniemarnowaniu. Do zobaczenia!

Przygotowanie

48 min
  • Krok 1

    3 min
    Kwiat i liście kalafiora wysmaruj odrobiną oliwy oraz pastą teriyaki.
  • Krok 2

    30 min
    Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 min. Jeśli wierzch kalafiora będzie się za bardzo rumienił podczas pieczenia, przykryj go papierem do pieczenia.
  • Krok 3

    15 min
    W międzyczasie cukinię pokrój w grubszą kostkę, wysmaruj oliwą, oprósz solą i dodaj sezam. Wstaw do piekarnika na ostatnie 15 min pieczenia kalafiora.
Pieczony cały kalafior w paście teriyaki z cukinią w sezamie

Krok 1 z 3

Kwiat i liście kalafiora wysmaruj odrobiną oliwy oraz pastą teriyaki.

Pieczony cały kalafior w paście teriyaki z cukinią w sezamie

Krok 2 z 3

Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 min. Jeśli wierzch kalafiora będzie się za bardzo rumienił podczas pieczenia, przykryj go papierem do pieczenia.

Pieczony cały kalafior w paście teriyaki z cukinią w sezamie

Krok 3 z 3

W międzyczasie cukinię pokrój w grubszą kostkę, wysmaruj oliwą, oprósz solą i dodaj sezam. Wstaw do piekarnika na ostatnie 15 min pieczenia kalafiora.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

Podziel się swoją opinią

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Rodzinny posiłek
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kalafior pieczony w całości

    Kalafior pieczony w całości

    58 min Łatwy
  • Pieczony ziemniak z fasolką w sosie tikka masala, żółtym serem i chrupiącą skórką „jak z ogniska”

    Pieczony ziemniak z fasolką w sosie tikka masala, żółtym serem i chrupiącą skórką „jak z ogniska”

    1 godz 15 min Łatwy
  • Sałatka śledziowa na pieczonym jabłku

    Sałatka śledziowa na pieczonym jabłku

    25 min Łatwy
  • Barszcz czerwony z pieczonym czosnkiem i grzanką z chałki

    Barszcz czerwony z pieczonym czosnkiem i grzanką z chałki

    40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu