Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa meksykańska z mięsem mielonym
Dodaj do CookBook

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

(70)
1 godz
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Konczi
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Warianty przepisu

  • Przepis wariant klasyczny
    Klasyczny
  • Przepis wariant z twistem
    Z twistem
  • Przepis wariant wegetariański
    Wegetariański
  • Przepis dobry dla dzieci
    Dobry dla dzieci

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  puszka
Kukurydza
1  puszka
Czerwona fasola
400  g
Biała fasola
400  g
Pomidory krojone z puszki
3  ząbków
Czosnek
1 
Duża cebula
1  opakowanie
WINIARY Pomysł na… Burrito Tex-Mex
1  opakowanie
Słodka papryka
2  łyżeczek
Koncentrat pomidorowy
2  łyżeczek
Zioła prowansalskie
1  łyżeczka
Bazylia
1 
Liść laurowy
4  kulek
Ziele angielskie
500  g
Mięso mielone
2  kostek
WINIARY Kogutek Bulion warzywny
trochę
Przyprawa uniwersalna ZIARENKA SMAKU WINIARY
trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
0.5  pęczek
Natka pietruszki
1 
Papryka czerwona
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
63 g
Wartość energetyczna
485.8 kcal
Tłuszcze
10.9 g
Białko
38.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pikantna zupa meksykańska z mięsem mielonym to znakomity pomysł na rozgrzewające danie – idealne na jesienne i zimowe dni. Jest pożywna, bogata w warzywa, a przy tym dostarcza niezwykłych wrażeń smakowych. Zawartość fasoli i kukurydzy powoduje, że w przeciwieństwie do wielu innych zup, bardzo skutecznie gasi uczucie głodu. Jeśli szukasz urozmaicenia dla tradycyjnych domowych posiłków, koniecznie wypróbuj! Przepis na zupę meksykańską to idealne rozwiązanie na okres jesienno-zimowy, gdy szczególnie potrzebne są sycące, ciepłe dania. Zasmakuje każdemu kto ceni chili con carne i inne meksykańskie potrawy. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by po ulubione, wyraziste smaki sięgać także w innych miesiącach roku!

 

Przygotowanie posiłku zajmie Ci mniej niż godzinę. Zupa meksykańska z mielonym mięsem to nie barszcz albo żur, który przygotowuje się bardzo długo.  Zacznij od przelania całej zawartości puszek z fasolą, kukurydzą oraz pomidorami do garnka. Dolej 0,75 litra wody i Bulion warzywny WINIARY. Dodaj sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i słodką paprykę. Całości dopełnią Ziarenka smaku WINIARY. Podczas gdy wywar będzie się gotował na małym ogniu, możesz podsmażyć mięso mielone na patelni, dodając do niego opakowanie przyprawy meksykańskiej, posiekaną cebulę i paprykę. Na koniec dodaj zioła prowansalskie i bazylię. Wymieszaj wszystko i przełóż do garnka z gotującą się zupą.

 

Odpowiednią gęstość oraz głęboki smak zupa zyska dzięki zasmażce przygotowanej na patelni po mięsie. Wystarczy, że wlejesz na nią szklankę wody i 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego z 3 ząbkami czosnku. Po zagotowaniu przelej ją do zupy. W tym momencie przepis na zupę meksykańską z mięsem mielonym jest już prawie gotowy. Na koniec możesz doprawić solą i pieprzem według własnego uznania oraz posypać natką pietruszki. Świeża natka nada potrawie efektownego wyglądu i sprawi, że nikt nie będzie mógł się oprzeć temu specjałowi.

 

Meksykańska zupa z mięsem mielonym to doskonała propozycja na codzienny obiad. Twoja rodzina doceni ją, zwłaszcza gdy będzie szukać odmiany od typowych dań obiadowych, jak kotlet z ziemniakami czy pierogi. Zupa meksykańska z mięsem może zostać także przetworzona na przepis wegetariański. W tym wariancie składniki mięsne można zastąpić na przykład smażonymi boczniakami.

 

Zupa meksykańska z mięsem mielonym może być podawana z pieczywem, lecz jeśli chcesz jeszcze bardziej wczuć się w klimat, zastąp zwykły chleb lub bułkę plackami tortilla. Jeśli zupa meksykańska ma być trochę bardziej pikantna, śmiało sięgnij po ostrą paprykę lub odrobinę tabasco. Stopień ostrości potrawy dostosuj do upodobań Twoich domowników i gości. Za każdym razem możesz ją przyrządzać też nieco inaczej, zaskakując zaproszonych wyrazistym smakiem!

  

Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    5 min
    Zawartość puszek dodaj do dużego garnka, ale bez zalewy (fasola czerwona, biała, kukurydza) oraz wlej pomidory z puszki.
  • Krok 2

    15 min
    Dolej około 0,75l wody i dodaj bulion warzywny, sól, pieprz, ziarenka smaku, ziele angielskie, liść laurowy oraz pół opakowania papryki słodkiej. Gotuj na małym ogniu.
  • Krok 3

    10 min
    Mięso mielone podsmaż na patelni wraz z całym opakowaniem przyprawy meksykańskiej,
  • Krok 4

    5 min
    Dodaj posiekaną cebulkę i smaż kilka minut.
  • Krok 5

    11 min
    Następnie dodaj pokrojoną drobno papryczkę i dalej smaż do miękkości warzyw.
  • Krok 6

    2 min
    Dodaj pozostałą część słodkiej papryki, zioła prowansalskie i bazylię, dokładnie wymieszaj.
  • Krok 7

    2 min
    Przełóż do garnka z gotującymi się pozostałymi składnikami.
  • Krok 8

    5 min
    Następnie na patelnię wlej około szklankę wody i dodaj 2 łyżeczki koncentratu oraz przeciśnij 3 ząbki czosnku, doprowadź do wrzenia i wlej do zupy.
  • Krok 9

    5 min
    Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i maggi. Zupę posyp zieloną pietruszką i podawaj z pieczywem.
Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Krok 1 z 9

Zawartość puszek dodaj do dużego garnka, ale bez zalewy (fasola czerwona, biała, kukurydza) oraz wlej pomidory z puszki.

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Krok 2 z 9

Dolej około 0,75l wody i dodaj bulion warzywny, sól, pieprz, ziarenka smaku, ziele angielskie, liść laurowy oraz pół opakowania papryki słodkiej. Gotuj na małym ogniu.

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Krok 3 z 9

Mięso mielone podsmaż na patelni wraz z całym opakowaniem przyprawy meksykańskiej,

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Krok 4 z 9

Dodaj posiekaną cebulkę i smaż kilka minut.

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Krok 5 z 9

Następnie dodaj pokrojoną drobno papryczkę i dalej smaż do miękkości warzyw.

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Krok 6 z 9

Dodaj pozostałą część słodkiej papryki, zioła prowansalskie i bazylię, dokładnie wymieszaj.

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Krok 7 z 9

Przełóż do garnka z gotującymi się pozostałymi składnikami.

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Krok 8 z 9

Następnie na patelnię wlej około szklankę wody i dodaj 2 łyżeczki koncentratu oraz przeciśnij 3 ząbki czosnku, doprowadź do wrzenia i wlej do zupy.

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Krok 9 z 9

Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i maggi. Zupę posyp zieloną pietruszką i podawaj z pieczywem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

Podziel się swoją opinią

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bogate w białko
  • Kuchnia meksykańska
  • Kuchnia Tex-Mex
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Smażony szczupak

    Smażony szczupak

    1 godz 35 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Czorba - Zupa bułgarska

    Czorba - Zupa bułgarska

    1 godz 12 min Łatwy
  • Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    1 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu