Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Sałatka z brokułem, jajkiem i kukurydzą
Dodaj do CookBook

Sałatka z brokułem, jajkiem i kukurydzą

(4)
25 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest RENIZ
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Brokuł
3 
Jajko ugotowane na twardo
0.75  puszka
Kukurydza
3  łyżek
Pestki słonecznika prażone
1  łyżka
Sok z cytryny
trochę
Sól
trochę
Pieprz
trochę
Cukier
1  łyżeczka
Musztarda
4  łyżek
Majonez z olejem awokado WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
13.5 g
Wartość energetyczna
288.5 kcal
Tłuszcze
23.4 g
Białko
8.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Sałatki doskonale sprawdzają się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Mogą stanowić samodzielne danie lub dodatek do innej potrawy. Są też łatwe i zazwyczaj szybkie w przygotowaniu. Jednak przede wszystkim stanowią porcję warzyw, niezbędną w zdrowym odżywianiu. Należy je jak najczęściej przyrządzać. Zawierają bowiem mnóstwo składników niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co więcej, są lekkostrawne, a zarazem sycące, szybko zaspakajają poczucie głodu. Są smacznym urozmaiceniem codziennej diety, dlatego warto je przygotowywać.

Sałatka z brokułów, jajek i kukurydzy, z dodatkiem Majonezu Dekoracyjnego WINIARY i musztardy, to prosta, ale wyrazista w smaku i sycąca propozycja. Lekka, pełna niezwykle wartościowych składników odżywczych może być podana, jako samodzielne, pożywne danie, ale będzie też świetną przekąską pomiędzy posiłkami. Sałatka z brokułem, jajkiem i kukurydzą przyrządzona według naszego przepisu to przepyszna potrawa na każdą okazję. Błyskawicznie się ją przygotowuje, a jej wyjątkowy smak idealnie wpasowuje się w najbardziej wymagające, kulinarne gusta. Ta szybka sałatka z majonezem świetnie smakuje na co dzień, ale z powodzeniem sprawdzi się też przy niecodziennych okazjach.

Przygotowanie sałatki z brokułem, jajkiem i kukurydzą jest bardzo prostym zadaniem. Każdy, nawet nieposiadający kulinarnego doświadczenia, doskonale poradzi sobie z jej przyrządzeniem. Głównym składnikiem dania jest brokuł. To bardzo smaczne, pełne wartościowych składników odżywczych warzywo świetnie nadaje się do przygotowywania rozmaitych sałatek. Ma delikatny smak, który doskonale harmonizuje z przeróżnymi dodatkami. Zanim brokuł trafi do sałatki, należy go podzielić na części, a następnie ugotować w lekko osolonej i osłodzonej wodzie. Warto dodać też do niej odrobinę soku z cytryny, który sprawi, że warzywo zachowa swój atrakcyjny kolor i nabierze wyjątkowego smaku. Ugotowany brokuł należy wystudzić, a następnie podzielić na niewielkie różyczki. W tej formie będzie się idealnie prezentował w sałatce.

Kiedy brokuł jest już gotowy, czas na pozostałe składniki. Potrzebne będą jajka na twardo, obrane i pokrojone w dużą kostkę, a także kukurydza. Trzeba ją dokładnie odsączyć z zalewy. Ważnym składnikiem dania jest również słonecznik. Jego ziarna uprażone na suchej patelni nie tylko dodadzą sałatce oryginalnego smaku, ale też niezbędnej chrupkości. Kiedy wszystkie składniki potrawy są już gotowe, to odpowiedni moment na przygotowanie sosu. Nie jest to zbyt skomplikowane zadanie. Wystarczy zmieszać Majonez WINIARY z łyżeczką ulubionej musztardy i polać nim wcześniej przygotowane produkty. Całość delikatnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Ta przepyszna sałatka warzywna z majonezem to danie pełne smaku. Smacznego!


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

25 min
  • Krok 1

    10 min
    Brokuł podziel na części, umyj i wrzuć do wrzącej wody z dodatkiem soli, odrobiny cukru i soku z cytryny. Gotuj 3-4 minuty. Po ostudzeniu rozdziel na różyczki.
  • Krok 2

    10 min
    Jajka obierz ze skorupek i pokrój w dużą kostkę. Ziarna słonecznika zrumień na suchej patelni. Kukurydzę odsącz z zalewy.
  • Krok 3

    1 min
    Majonez Dekoracyjny WINIARY połącz z musztardą.
  • Krok 4

    1 min
    Wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw sałatkę solą i pieprzem do smaku.
Sałatka z brokułem, jajkiem i kukurydzą

Krok 1 z 4

Brokuł podziel na części, umyj i wrzuć do wrzącej wody z dodatkiem soli, odrobiny cukru i soku z cytryny. Gotuj 3-4 minuty. Po ostudzeniu rozdziel na różyczki.

Sałatka z brokułem, jajkiem i kukurydzą

Krok 2 z 4

Jajka obierz ze skorupek i pokrój w dużą kostkę. Ziarna słonecznika zrumień na suchej patelni. Kukurydzę odsącz z zalewy.

Sałatka z brokułem, jajkiem i kukurydzą

Krok 3 z 4

Majonez Dekoracyjny WINIARY połącz z musztardą.

Sałatka z brokułem, jajkiem i kukurydzą

Krok 4 z 4

Wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw sałatkę solą i pieprzem do smaku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

Podziel się swoją opinią

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Brak informacji o alergenach
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Lunch
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Wielkanoc

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sałatka surimi z ananasem

    Sałatka surimi z ananasem

    13 min Łatwy
  • Żeberka pieczone w kapuście słodkiej z sałatką ziemniaczaną

    Żeberka pieczone w kapuście słodkiej z sałatką ziemniaczaną

    2 godz 37 min Łatwy
  • Warstwowa sałatka gyros - przepis

    Warstwowa sałatka gyros - przepis

    45 min Łatwy
  • Kotlety schabowe z frytkownicy beztłuszczowej z sałatką z pomidorów

    Kotlety schabowe z frytkownicy beztłuszczowej z sałatką z pomidorów

    35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu