Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Domowe krówki - prosty przepis
Dodaj do CookBook

Domowe krówki - prosty przepis

(3)
1 godz 19 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Jola
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  ml
Mleko
440  g
Cukier
250  g
Masło
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
79.8 g
Wartość energetyczna
253.3 kcal
Tłuszcze
4.6 g
Białko
2.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Krówki domowe - jak powstał słodki przysmak?

Krówki są uwielbianymi przez dzieci i dorosłych słodyczami, których skład zachwyca prostotą, a wrażenia smakowe i efekt różnią się od siebie w zależności od firmy, w której zostały wyprodukowane. Trzyskładnikowy, prosty przepis na te wyjątkowe przekąski o karmelowym posmaku i ciągnącej się w środku oraz kruchej z zewnątrz konsystencji można przetestować osobiście. Ich wykonanie, choć trwa około godziny warte jest efektu. Stwórz swoje własne domowe krówki.


Skąd wzięła się nazwa "krówki"? Podstawę przepisu stanowi mleko dostępne są w opakowaniach, przedstawiających krowę, dlatego najprostszym tokiem rozumowania okrzyknięto je krówkami. Gdy w 1921 roku wielkopolski cukiernik, Feliks Pomorski otworzył zakład, zasłynął w nim produkcją i sprzedażą popularnych do dziś krówek. Poznań stał się miastem, w którym narodziła się tradycja ich wykonywania. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić krówkę w swojej kuchni, przygotuj trzy składniki, które na pewno posiadasz na półkach.


Domowe krówki: jak zrobić?

Przepis na krówki domowe kruche wymaga zastosowania mleka, cukru i masła. Jak widzisz, to podstawowe, łatwo dostępne produkty. Na pewno na co dzień masz je u siebie w domu. Domowe cukierki krówki przyrządzisz, mieszając ze sobą wymienione składniki.


Ważne jest, aby mleko oraz cukier dopasować w równych proporcjach oraz dodać masło, objętościowo dorównujące pozostałym składnikom. Potrzebne będą Ci dwie szklanki mleka (jeśli Twoje szklanki mają pojemność 200 ml, zużyjesz 400 ml mleka, jeśli szklanki liczą po 250 ml do krówek domowych zastosujesz pół litra mleka). Gdy masz już dokładnie odmierzone wszystkie składniki na cukierki krówki domowej roboty, można przystąpić do działania. Postępuj zgodnie z poniższymi instrukcjami, a na pewno wszystko pójdzie zgodnie z planem.


Przygotuj przelane zimną wodą naczynie żaroodporne, miskę lub silikonową formę, do której wlejesz masę po ugotowaniu. Całość należy wystudzić i poczekać, aż cukierki krówki domowej roboty zastygną. Krucha krówka będzie słodką przekąską na leniwe popołudnie. Jeśli zastanawiasz się, czy coś może pójść nie tak i jak zrobić krówki, aby na pewno udały się i zachowały idealną konsystencję? Nie zmieniaj proporcji składników i czasu, potrzebnego na ugotowanie oraz wystudzenie masy na domowe krówki. Po zastygnięciu masy w naczyniu można kroić ją na dowolne kształty i rozmiary cukierków. Najprościej będzie wykonać tradycyjne domowe krówki, podobne do cukierków, które kupisz w sklepie.

Domowe krówki z mleka i cukru nie są tak miękkie i ciągnące jak cukierki ze sklepu. W porównaniu z masowo produkowanymi krówkami są twardsze i bardziej chrupkie, niemniej równie smaczne.


Domowy przepis na krówki - zastosowanie

Przygotowując domowe krówki, możesz zaimponować dzieciom. Z pewnością docenią, że potrafisz wyczarować słodycze równie dobre, jak te ze sklepu. Co więcej, włączając maluchy w proces przygotowania cukierków, masz szansę stworzyć coś naprawdę wyjątkowego. Jeśli przygotowana masa zostanie pokrojona w inny sposób niż oryginalnie, uzyskasz ulubione pyszności w zaskakującym kształcie.

Domowe krówki z mleka i cukru mogą być także atrakcją dla kolegów. Na pewno będą pod wrażeniem smakołyków wykonanych w domu, własnymi siłami. Przepis na krówki domowe warto zapamiętać i wyciągać z rękawa, gdy domownicy zapragną czegoś innego niż pierniczki czy muffinki.

Przygotowanie

79 min
  • Krok 1

    60 min
    Mleko zagotuj z cukrem i cukrem wanilinowym WINIARY na małym ogniu. Mieszaj aż powstanie gęsta jednolita beżowa masa (ok. 60 minut).
  • Krok 2

    10 min
    Następnie dodaj masło i gotuj jeszcze ok. 10 minut, cały czas mieszając i uważając, żeby się nie przypaliło.
  • Krok 3

    9 min
    Wyłóż formę papierem do pieczenia. Następnie wylej gorącą masę. Po zastygnięciu możesz kroić na dowolne porcje!
Domowe krówki - prosty przepis

Krok 1 z 3

Mleko zagotuj z cukrem i cukrem wanilinowym WINIARY na małym ogniu. Mieszaj aż powstanie gęsta jednolita beżowa masa (ok. 60 minut).

Domowe krówki - prosty przepis

Krok 2 z 3

Następnie dodaj masło i gotuj jeszcze ok. 10 minut, cały czas mieszając i uważając, żeby się nie przypaliło.

Domowe krówki - prosty przepis

Krok 3 z 3

Wyłóż formę papierem do pieczenia. Następnie wylej gorącą masę. Po zastygnięciu możesz kroić na dowolne porcje!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

Podziel się swoją opinią

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Impreza
  • Impreza dla dzieci
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Domowe ogórki małosolne – przepis

    Domowe ogórki małosolne – przepis

    20 min Łatwy
  • Domowe pesto

    Domowe pesto

    30 min Łatwy
  • Domowe paluszki grissini

    Domowe paluszki grissini

    2 godz 8 min Łatwy
  • Domowe pączki z budyniem

    Domowe pączki z budyniem

    2 godz 27 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu