Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa serowa z mięsem mielonym
Dodaj do CookBook

Zupa serowa z mięsem mielonym

(1)
50 min
Łatwy
Autorem przepisu jest elficzna
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  g
Mięso mielone wołowe
150  g
Cebula
100  g
Pieczarki
2  ząbków
Czosnek
500  g
Ziemniaki
1  l
Woda
50  g
Bulion wołowy w słoiku WINIARY
2  łyżek
Olej rzepakowy
1  łyżeczka
Słodka papryka
0.5  łyżeczka
Sól
0.25  łyżeczka
Pieprz czarny
100  g
Ser cheddar
100  g
Serek topiony (kremowy, naturalny)
150  ml
Śmietanka 30%
1  łyżka
Skrobia kukurydziana
2  łyżek
Woda zimna
trochę
Natka pietruszki do posypania
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
28 g
Wartość energetyczna
622.1 kcal
Tłuszcze
45.1 g
Białko
27.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Czasem wracasz do domu zmęczony, pogoda za oknem jak z horroru, lodówka świeci pustkami. Najchętniej zjadłbyś coś, co w sekundę przywróci wiarę w sens istnienia. Co pokrzepi i postawi Cię na nogi. Albo choć poprawi humor.  
To jest właśnie ta zupa – konkretna i sycąca.  
Krótka lista składników, prosty przepis, a efekt? Komfort food w misce, który smakuje jak najlepsze wspomnienie domowego obiadu. No … może trochę bardziej „na bogato”. 
A jeśli ktoś powie, że ser topiony to obciach – niech spróbuje i dopiero potem się mądrzy. Tutaj liczy się efekt. Taką zupą można uratować niejedno popołudnie.

Przygotowanie

50 min
  • Krok 1

    10 min
    Obierz 500 g ziemniaków i pokrój je w drobną kostkę. Obierz 150 g cebuli i drobno ją posiekaj. Pieczarki (100 g) oczyść, opłucz pod bieżącą wodą i pokrój w cienkie plasterki. Obierz 2 ząbki czosnku i drobno je posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Natkę pietruszki opłucz i drobno posiekaj.
  • Krok 2

    7 min
    W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj 300 g mielonej wołowiny i smaż przez kilka minut, aż mięso się zarumieni. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek i smaż razem jeszcze 3–4 minuty, aż cebula będzie szklista.
  • Krok 3

    3 min
    Dodaj pokrojone pieczarki, smaż razem z mięsem i cebulą około 3 minuty, aż pieczarki zmiękną i puszczą sok.
  • Krok 4

    1 min
    Do garnka dodaj pokrojone ziemniaki, wsyp 1 łyżeczkę słodkiej papryki.
  • Krok 5

    2 min
    Z 1 litra ciepłej wody i 50 g Bulionu wołowego WINIARY w słoiku przygotuj bulion.
  • Krok 6

    10 min
    Bulion wlej do mięsa i warzyw. Całość wymieszaj, doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 15–20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Krok 7

    2 min
    Zmniejsz ogień do minimum. Dodaj 100 g sera cheddar (starty) i 100 g serka topionego. Mieszaj do momentu, aż sery całkowicie się rozpuszczą i zupa stanie się kremowa.
  • Krok 8

    1 min
    Dodaj 150 ml śmietanki 30%. Zamieszaj i podgrzewaj jeszcze chwilę – nie doprowadzaj do wrzenia, żeby śmietanka się nie zwarzyła.
  • Krok 9

    3 min
    W małej miseczce rozmieszaj 1 łyżkę skrobi kukurydzianej z 2 łyżkami zimnej wody. Powoli wlewaj mieszankę do zupy, cały czas mieszając. Gotuj jeszcze 2–3 minuty, aż zupa lekko zgęstnieje. Jeśli potrzeba, dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 10

    1 min
    Podawaj zupę na gorąco, posypaną świeżą natką pietruszki i – jeśli lubisz – dodatkową porcją startego cheddara.
  • Tip 1

    1 min
    Najlepszy serek topiony do zupy to ten w kostkach lub małych trójkącikach. Do zupy nie używaj sera topionego w plastrach.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Ogólna ocena

Podziel się swoją opinią

Opinie

5

Iwona

Znam tę zupę , jest pyszna, ale kto robił to zdjecie ? bo nie zachęca wyglada jak wymiociny .
Anonim (niezweryfikowany) 06/05/2024-11:37 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
  • 1
  • 0
Reply by Expert 10/08/2025-05:58 CEST
Iwono, mamy nadzieję, że aktualne zdjęcie jest bardziej apetyczne :)

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Grzyby
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa pieczarkowa z ziemniakami – szybki i smaczny obiad

    Zupa pieczarkowa z ziemniakami – szybki i smaczny obiad

    1 godz 7 min Łatwy
  • Pożywna zupa z ciecierzycy ze świeżym tymiankiem

    Pożywna zupa z ciecierzycy ze świeżym tymiankiem

    1 godz 59 min Średni
  • Zupa z jarmużu

    Zupa z jarmużu

    45 min Łatwy
  • Zupa z cieciorką

    Zupa z cieciorką

    1 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu