Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Klopsiki pieczone (pulpety z piekarnika)
Dodaj do CookBook

Klopsiki pieczone (pulpety z piekarnika)

(2)
1 godz 12 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Robert Harna
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Warianty przepisu

  • Przepis wariant klasyczny
    Klasyczny
  • Przepis dobry dla dzieci
    Dobry dla dzieci
  • Przepis wariant z twistem
    Z twistem

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  słoik
Sos Boloński WINIARY
400  g
Mięso mielone wieprzowe
2  łyżek
Oliwa z oliwek
2  szklanek
Woda
1 
Cebula (posiekana)
1 
Jajko
0.33  szklanka
Mleko
0.33  szklanka
Bułka tarta
trochę
Natka pietruszki
trochę
Sól i pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
24.9 g
Wartość energetyczna
476.1 kcal
Tłuszcze
30.8 g
Białko
22.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Szukasz przepisu na szybkie i sprawdzone danie? Masz ochotę na tradycyjne danie w nowej odsłonie? Klopsiki pieczone to ciekawy sposób na klasyczne kulki mięsne, zwykle gotowane, duszone lub smażone. Aromatyczny sos i odrobina sera dodadzą im wyjątkowego charakteru! Jeśli nie masz pomysłu na niedzielny obiad, klopsy pieczone z mięsa mielonego sprawdzą się wyśmienicie, gdyż można je przygotować całkiem szybko, nie wymagają wielu składników, a także dają ogromne pole do popisu inwencji twórczej. Podstawowy przepis na klopsy pieczone będzie składał się z mięsnych kulek, sosu bolognese, odrobiny sera i natki pietruszki. To wystarczy, żeby wyczarować pożywny posiłek dla całej rodziny!


Pieczone pulpety - sposób przygotowania

Klopsiki pieczone nie wymagają długiego przygotowania, przede wszystkim poświęcimy im chwilę cierpliwości w czasie pieczenia. Jak je przygotować? Podsmażamy cebulę i czekamy aż przestygnie. Mieszamy mięso z cebulą, jajkiem, mlekiem i bułką tartą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy niewielkie kulki i wykładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy sos bolognese i posypujemy całość startym żółtym serem. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 st. C. Gotowe danie dekorujemy natką pietruszki. Dobrze jest wykorzystać czas pieczenia pulpetów na przygotowanie pasujących do nich dodatków.


Klopsiki pieczone - jak podawać?

Jak podać pulpety pieczone? Ich atutem są nieograniczone niemal możliwości komponowania z dodatkami i tworzenia nowych wariacji smakowych. Chcesz dodać nieco lekkości całemu daniu? Pulpety pieczone z warzywami będą idealnym pomysłem. Nic nie stopi też na przeszkodzie, by ominąć ser i przygotować klasyczne pulpety, które można dodać później do spaghetti z sosem. Jeśli chcemy przygotować tradycyjny niedzielny obiad, to do podanego przepisu przygotujmy dodatki w postaci opiekanych ziemniaków, gotowanych i tłuczonych ziemniaków, kaszy, makaronu lub nawet ryżu. Całość dopełni świeża surówka z kapusty pekińskiej lub klasyczna mizeria.


Dlaczego warto przygotować pieczone pulpety?

Pieczone pulpety są na tyle uniwersalne, że można przygotować większą porcję i odgrzać je kolejnego dnia - jest to danie nie tylko na tradycyjny rodzinny obiad. Nie stracą przy tym nic ze smaku, a wręcz jeszcze bardziej wchłoną otaczający je sos. Przygotuj to danie, jeśli chcesz szybko, łatwo i niewielkim kosztem przygotować ciekawą odmianę standardowych pulpetów. Są pożywne, pasują do każdego dodatku i smakują całej rodzinie, więc twórz kolejne wariacje na podstawie naszego bazowego przepisu!

Przygotowanie

72 min
  • Krok 1

    20 min
    Cebulę podsmaż na oliwie z oliwek. Wymieszaj dobrze mięso mielone z przestudzoną cebulą, jajkiem, mlekiem, bułką tartą oraz solą i pieprzem. Uformować małe kulki i umieścić na naczyniu do pieczenia. Klopsiki pieczone (pulpety z piekarnika)
  • Krok 2

    5 min
    Dodaj Sos bolognese Winiary. Klopsiki pieczone (pulpety z piekarnika)
  • Krok 3

    45 min
    Posyp tartym serem i zapiekaj w 180 st. C przez 45 minut. Klopsiki pieczone (pulpety z piekarnika)
  • Krok 4

    2 min
    Podawaj z natką pietruszki na wierzchu. Klopsiki pieczone (pulpety z piekarnika)
Klopsiki pieczone (pulpety z piekarnika)

Krok 1 z 4

Składniki: Olej, Duża cebula, Jajko, Sól, Mięso mielone, Mleko (lub woda), Bułka tarta

Cebulę podsmaż na oliwie z oliwek. Wymieszaj dobrze mięso mielone z przestudzoną cebulą, jajkiem, mlekiem, bułką tartą oraz solą i pieprzem. Uformować małe kulki i umieścić na naczyniu do pieczenia.

Klopsiki pieczone (pulpety z piekarnika)

Krok 2 z 4

Dodaj Sos bolognese Winiary.

Klopsiki pieczone (pulpety z piekarnika)

Krok 3 z 4

Posyp tartym serem i zapiekaj w 180 st. C przez 45 minut.

Klopsiki pieczone (pulpety z piekarnika)

Krok 4 z 4

Podawaj z natką pietruszki na wierzchu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

Podziel się swoją opinią

Opinie

5

Teresa

Z pewnością woda z mlekiem wymieszana do namoczenia bułki
Często tak robię
Wychodzą smaczniejsze klopsiki
Anonim (niezweryfikowany) 05/12/2024-11:30 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Kuchnie świata
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Klopsiki w sosie bolońskim (pulpety)

    Klopsiki w sosie bolońskim (pulpety)

    57 min Łatwy
  • Köttbullar (szwedzkie klopsiki)

    Köttbullar (szwedzkie klopsiki)

    28 min Łatwy
  • Klopsiki rybne w galarecie

    Klopsiki rybne w galarecie

    1 godz 46 min Łatwy
  • Klopsiki szwedzkie

    Klopsiki szwedzkie

    1 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu