Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jajka po benedyktyńsku
Dodaj do CookBook

Jajka po benedyktyńsku

(3)
35 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Jajko
4 
Bułka kajzerka
2  łyżek
Masło
80  g
Szynka wędzona
3 
Żółtko
0.5  kostka
Masło
50  g
Białe wino wytrawne
1  łyżeczka
Śmietana 36%
trochę
Pieprz biały świeżo zmielony
trochę
Sól
1  łyżka
Ocet
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
37.2 g
Wartość energetyczna
355.9 kcal
Tłuszcze
13.9 g
Białko
17 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Jajko sadzone, na twardo czy jajecznica? Dla prawdziwych wielbicieli jajek proponujemy coś szczególnego - wykwintne jajka po benedyktyńsku, których przygotowanie wcale nie jest takie trudne. Jajka w koszulkach po benedyktyńsku oraz sos holenderski to już kultowe potrawy, których przygotowanie na rodzinne śniadanie zachwyci wszystkich domowników.

Wiele osób myśli, że jajka po benedyktyńsku pochodzą z Europy. Nic bardziej mylnego! Jest to danie amerykańskie, zazwyczaj spożywane na śniadanie lub brunch. Ma ono postać jajek w koszulce serwowanych na pieczywie (zazwyczaj są to małe, podpieczone bułki angielskie) z plastrem szynki lub innej wędliny. Wszystko to polane jest sosem holenderskim.

Jak zrobić jajka po benedyktyńsku? Na początku musimy przygotować pieczywo. Wystarczy zwykły pszenny chleb, który obsmażamy na rozgrzanym maśle. Następnie przygotowujemy jajka w koszulkach. Może wydawać się to skomplikowane i na początku zakończyć niepowodzeniem, jednak nie możemy się poddawać. To tak jak z naleśnikiem- pierwszy zawsze idzie do wyrzucenia. Do przygotowania jajek potrzebujemy wodę oraz ocet jabłkowy. Wodę wraz z octem i niewielkim dodatkiem soli musimy zagotować w garnku, a następnie wrzucać jajko do garnka bezpośrednio po rozbiciu skorupki. Podczas gotowania delikatnie mieszamy wodę, aby białko "zawinęło się" wokół żółtka. Nie może to trwać dłużej niż 3-4 minuty. Tak przygotowane jajka wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Do wyciągania gotowych jajek użyjmy łyżki cedzakowej, a nie stołowej, ponieważ ma ona odpowiedni rozmiar i przy okazji pozbędziemy się nadmiaru wody. Może zastanawiać was, po co do gotowania została użyta woda z octem jabłkowym. Robiliśmy to po to, aby białko szybciej się ścięło oraz żeby zapach jajek nie był tak intensywny. Następnie musimy przygotować sos holenderski. Musimy zagotować wino w rondelku, a następnie odparować pewną część jego objętości. Po zdjęciu garnuszka z palnika oddajemy żółtka i mieszamy trzepaczką. Tak przygotowaną mieszaninę musimy potraktować kąpielą wodną, a następnie wlać do niej sklarowane masło. Następnie doprawiamy solą oraz białym pieprzem i dolewamy śmietankę, nie przestając mieszać. Na koniec kładziemy plaster szynki na wcześniej przygotowany chlebek, na wędlinę kładziemy jajko w koszulce, a całość polewamy ciepłym sosem.

Jajka po benedyktyńsku to wspaniały pomysł na śniadanie, które zachwyci każdego. Nie jest ono czasochłonne, a prostota jego wykonania sprawia, że może je przygotować nawet osoba, która nie gości zbyt często w kuchni. Smacznego!


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

35 min
  • Krok 1

    10 min
    Kromki pieczywa obsmaż z dwóch stron na rozgrzanym maśle.
  • Krok 2

    5 min
    Do wrzącej i lekko osolonej wody z dodatkiem octu wrzucaj jajko bezpośrednio po rozbiciu skorupki. Gotuj nie dłużej niż 3-4 minuty, podczas gotowania delikatnie zamieszaj wodę w celu „zawinięcia” białka na żółtko.
  • Krok 3

    2 min
    Po ugotowaniu jajko wyjmij łyżką cedzakową na płaski talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  • Krok 4

    10 min
    Wlej wino do rondelka i gotuj do momentu odparowania nie więcej niż 1/3 objętości po czym zdejmij z „ognia” i dodaj żółtka mieszając cały czas trzepaczką rózgową tak, aby uzyskać konsystencję rzadkiego sosu.
  • Krok 5

    3 min
    Następnie rondelek lub sos przelany do stalowej miski postaw na garnek z gotującą się wodą (do „kąpieli wodnej”) i cały czas energicznie mieszając trzepaczką rózgową wlej cienkim strumieniem sklarowane masło.
  • Krok 6

    2 min
    Na koniec sos holenderski dopraw solą i białym pieprzem, wlej śmietankę nie przestając mieszać.
  • Krok 7

    3 min
    Na ciepłą rumianą kromkę połóż plaster szynki, na niego jajko „w koszulce”, całość polej ciepłym sosem holenderskim.
Jajka po benedyktyńsku

Krok 1 z 7

Kromki pieczywa obsmaż z dwóch stron na rozgrzanym maśle.

Jajka po benedyktyńsku

Krok 2 z 7

Do wrzącej i lekko osolonej wody z dodatkiem octu wrzucaj jajko bezpośrednio po rozbiciu skorupki. Gotuj nie dłużej niż 3-4 minuty, podczas gotowania delikatnie zamieszaj wodę w celu „zawinięcia” białka na żółtko.

Jajka po benedyktyńsku

Krok 3 z 7

Po ugotowaniu jajko wyjmij łyżką cedzakową na płaski talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Jajka po benedyktyńsku

Krok 4 z 7

Wlej wino do rondelka i gotuj do momentu odparowania nie więcej niż 1/3 objętości po czym zdejmij z „ognia” i dodaj żółtka mieszając cały czas trzepaczką rózgową tak, aby uzyskać konsystencję rzadkiego sosu.

Jajka po benedyktyńsku

Krok 5 z 7

Następnie rondelek lub sos przelany do stalowej miski postaw na garnek z gotującą się wodą (do „kąpieli wodnej”) i cały czas energicznie mieszając trzepaczką rózgową wlej cienkim strumieniem sklarowane masło.

Jajka po benedyktyńsku

Krok 6 z 7

Na koniec sos holenderski dopraw solą i białym pieprzem, wlej śmietankę nie przestając mieszać.

Jajka po benedyktyńsku

Krok 7 z 7

Na ciepłą rumianą kromkę połóż plaster szynki, na niego jajko „w koszulce”, całość polej ciepłym sosem holenderskim.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

Podziel się swoją opinią

Opinie

4

Janusz

Ciekawy i apetyczny przepis dla smakoszy-gratuluję
Anonim (niezweryfikowany) 01/02/2021-06:00 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 02/01/2021-04:23 CET
Dziękujemy!

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Dodatek
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnia śródziemnomorska
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Niski poziom cukru
  • Przekąska
  • Przekąski
  • Śmietana
  • Śniadanie
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Wielkanoc
  • Z jajkami
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Jajka faszerowane w skorupkach

    Jajka faszerowane w skorupkach

    32 min Łatwy
  • Jajka faszerowane szynką, chrzanem i szczypiorkiem

    Jajka faszerowane szynką, chrzanem i szczypiorkiem

    25 min Łatwy
  • Jajka faszerowane humusem

    Jajka faszerowane humusem

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu