Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pieczeń rzymska z jajkiem
Dodaj do CookBook

Pieczeń rzymska z jajkiem

(3)
1 godz 35 min
Łatwy
Autorem przepisu jest lucynako
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Mięso mielone wieprzowe
1 
Cebula
1 
Bulka pszenna sucha
7 
Jajko
20  g
Przyprawa do mięsa mielonego
1  łyżka
Natka pietruszki
4  płaskich łyżek
Bułka tarta
trochę
Pieprz i sól
1  łyżka
Olej
trochę
Sos tatarski WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
11.3 g
Wartość energetyczna
429.5 kcal
Tłuszcze
23.7 g
Białko
42 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pieczeń rzymska z jajkiem to doskonałe danie świąteczne, idealne na wielkanocny obiad. Może być podane z ziemniakami i czerwonymi buraczkami, dodatkowo można też podać sos grzybowy lub pieczarkowy. Oprócz tego, możemy przygotować ją na śniadanie i kolację. Wypróbuj koniecznie przepis na smakowitą, łatwą, a do tego soczystą pieczeń rzymską z jajkiem. 


Więcej porad na temat robienia pieczeni wielkanocnej znajdziesz wśród naszych artykułów poradnikowych.


Pieczeń rzymska z jajkiem - historia

Pierwszy przepis na pieczeń rzymską został sporządzony w Rzymie już w V wieku. Jednak wyglądała ona wtedy zupełnie inaczej. Składała się z siekanego mięsa, przyprawy, orzeszków sosnowych oraz chleba uprzednio namoczonego w winie. Jej kształt przypominał bardziej kotleta niż to, co znamy teraz pod nazwą "pieczeń rzymska". Przez lata przepis był modyfikowany. Do mięsa dodawano owoce czy orzechy.

Dopiero w XVIII wieku powstała pieczeń, która swoim wyglądem bardziej przypomina współczesny posiłek. Co ciekawe, pierwszy "bochenek" z mięsa przygotowano w Ameryce! Jednak nazwa już z nią została i każdy z nas wie, o której potrawie mowa.

Od czasu, gdy wynaleziono maszynkę do mielenia mięsa, powstało jeszcze więcej pomysłów na pieczeń. W końcu i w naszym kraju doczekaliśmy się pieczeni rzymskiej z jajkiem.


Pieczeń rzymska z jajkiem na Wielkanoc i nie tylko

Wśród dań wielkanocnych na wielu stołach gości pieczeń rzymska z jajkiem. Jednak jest to potrawa na tyle uniwersalna, że można ją przygotowywać przez cały rok. Możemy zjeść ją do obiadu, chociażby polaną sosem i podaną z ziemniakami i sałatką. Sprawdzi się także na śniadanie czy kolację jako dodatek do kanapek. Przygotowanie pieczeni rzymskiej z jajkiem nie jest trudne.

Suchą bułkę należy namoczyć w wodzie, a następnie odcisnąć i rozdrobnić. Dodajemy ją do mięsa i dorzucamy startą cebulę, jajko, natkę pietruszki oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. W międzyczasie pozostałe jaja gotujemy na twardo.

Jak ukształtować roladę z mięsa? Wystarczy przełożyć ją na folię spożywczą, a następnie przykryć i lekko rozwałkować. Możemy pomóc sobie dłońmi, by mięso ułożyło się w prostokąt. Układamy na niej jajka i zawijamy. Następnie obtaczamy w bułce tartej i pieczemy przez 45 minut. Gotowe danie możemy pokroić w plastry lub większe kawałki w zależności od tego, do jakiego posiłku chcemy ją podać. Cieńsze plastry będą idealne do kanapek, a większe kawałki sprawdzą się fajnie do obiadu. Nie czekaj do Wielkanocy i przygotuj pieczeń rzymską już dziś. Smacznego!


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

95 min
  • Krok 1

    5 min
    Suchą bułkę pszenną, np. kajzerkę, namocz w wodzie, odciśnij i zmiel. Jeśli będzie mocno namoczona, to nie trzeba jej mielić - wystarczy rozdrobnić w palcach.
  • Krok 2

    5 min
    Mięso włóż do miski. Dodaj do niego: zmieloną bułkę, startą na tarce cebulę, 1 surowe jajko, posiekaną natkę pietruszki i przyprawę do mięsa mielonego. Wymieszaj wszystkie składniki.
  • Krok 3

    5 min
    Przypraw masę solą i pieprzem do smaku i wyrób, aby była jednolita.
  • Krok 4

    15 min
    Pozostałe jajka ugotuj na twardo. Po ostudzeniu obierz i obetnij końcówki.
  • Krok 5

    3 min
    Masę mięsną przełóż na deskę wyłożoną folią spożywczą. Przykryj drugim kawałkiem folii i delikatnie rozwałkuj, formując prostokąt.
  • Krok 6

    2 min
    Zdejmij folię z wierzchu. Wzdłuż jednego boku prostokąta, kilka centymetrów od brzegu, ułóż w rzędzie jajka.
  • Krok 7

    5 min
    Zwiń mięso z jajkami w roladę, powoli odciągając folię, aby nie dostała się do środka. Zdejmij całą folię, zlep dokładnie końcówki rolady, a następnie obtocz ją w bułce tartej.
  • Krok 8

    50 min
    Przełóż roladę do lekko natłuszczonej olejem formy do pieczenia - miejscem zlepienia do dołu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 45 minut. Od czasu do czasu polej wierzch pieczeni wytopionym tłuszczem.
  • Krok 9

    5 min
    Gotową pieczeń pokrój w plastry. Podawaj z dodatkiem Sosu tatarskiego WINIARY.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Ogólna ocena

Podziel się swoją opinią

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Deszczowy dzień
  • Drugie danie
  • Jajka
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnia włoska
  • Kuchnie świata
  • Na co dzień
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinny posiłek
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wielkanoc
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kluski śląskie z sosem pieczeniowym - przepis

    Kluski śląskie z sosem pieczeniowym - przepis

    29 min Łatwy
  • Napoleonka na herbatnikach - bez pieczenia

    Napoleonka na herbatnikach - bez pieczenia

    28 min Łatwy
  • Ciasto z kaszą manną bez pieczenia

    Ciasto z kaszą manną bez pieczenia

    28 min Łatwy
  • Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

    Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

    3 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu