Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kremowy kapuśniak z kiszonej kapusty
Kremowy kapuśniak z kiszonej kapusty
Kremowy kapuśniak z kiszonej kapusty
Kremowy kapuśniak z kiszonej kapusty
Kremowy kapuśniak z kiszonej kapusty
Kremowy kapuśniak z kiszonej kapusty
Dodaj do CookBook

Kremowy kapuśniak z kiszonej kapusty

(0)
1 godz 1 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
30  dag
Kiszona kapusta
1 
Cebula
3 
Ziemniaki
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
0.7  l
Wywar mięsny (najlepiej na żeberkach surowych i wędzonych)
2 
Listek laurowy
3 
Ziarenka ziela angielskiego
1  łyżka
Sos sojowy
1  szczypta
Sól morska i pieprz czarny do smaku
2  łyżek
Olej
2 
Jabłka winne
4  łyżek
Cydr lub białe wino
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
32.4 g
Wartość energetyczna
206.2 kcal
Tłuszcze
7.7 g
Białko
3.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Aromatyczny kapuśniak z kiszonej kapusty tym razem podany w postaci kremu. Smak zupy podkręca mus z winnych jabłek podlewanych cydrem i delikatnie grillowane plasterki oscypka. Jeśli nie próbowaliście nigdy kapuśniaku z kiszonej kapusty w postaci kremu, zacznijcie od tego przepisu. A zaraz po nim wypróbujcie nasz kremowy kapuśniak z kiszonej kapusty z grillowaną kiełbasą.

A dla miłośników nietypowego smaku rodem z Azji, kilka przepisów na zupy doprawiane sosem sojowym:

  • Domowy ramen

  • Tajska zupa z kukurydzy na mleku kokosowym

  • Zupa krem z marchwi z marchewkowym spaghetti i sosem sojowym

  • Rosół chiński z grzybami mun

Przygotowanie

61 min
  • Krok 1

    10 min
    Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w kosteczkę. Wrzucamy jabłka do małego rondelka, przykrywamy, zagotowujemy na małym ogniu. Chwilę podprażamy pod przykryciem, dolewamy wino, gotujemy chwilę bez pokrywki. Kiedy jabłka będą się rozpadać, wyłączamy kuchenkę. Miksujemy jabłka lub rozgniatamy je widelcem.
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę kroimy w kostkę, podduszamy na rozgrzanym oleju razem z listkiem laurowym i zielem angielskim.
  • Krok 3

    3 min
    Kapustę przepłukujemy pod strumieniem zimnej wody, odsączamy, drobno siekamy na desce do krojenia. Dodajemy kapustę do rondla z podduszoną cebulą, chwilę smażymy, dodajemy sos sojowy.
  • Krok 4

    40 min
    Podlewamy kapustę wywarem, dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, pietruszkę i seler, zagotowujemy, doprawiamy solą morską. Gotujemy do miękkości warzyw (ok. 40 minut).
  • Krok 5

    1 min
    Wyciągamy z zupy ziele angielskie i listki laurowe. Miksujemy zupę na krem.
  • Krok 6

    1 min
    Doprawiamy kapuśniak pieprzem i w razie konieczności solą.
  • Krok 7

    1 min
    Kapuśniak z kiszonej kapusty podajemy z musem jabłkowym i oscypkiem grillowanym na patelni grillowej lub w piekarniku.
Kremowy kapuśniak z kiszonej kapusty

Krok 1 z 7

Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w kosteczkę. Wrzucamy jabłka do małego rondelka, przykrywamy, zagotowujemy na małym ogniu. Chwilę podprażamy pod przykryciem, dolewamy wino, gotujemy chwilę bez pokrywki. Kiedy jabłka będą się rozpadać, wyłączamy kuchenkę. Miksujemy jabłka lub rozgniatamy je widelcem.

Kremowy kapuśniak z kiszonej kapusty

Krok 2 z 7

Cebulę kroimy w kostkę, podduszamy na rozgrzanym oleju razem z listkiem laurowym i zielem angielskim.

Kremowy kapuśniak z kiszonej kapusty

Krok 3 z 7

Kapustę przepłukujemy pod strumieniem zimnej wody, odsączamy, drobno siekamy na desce do krojenia. Dodajemy kapustę do rondla z podduszoną cebulą, chwilę smażymy, dodajemy sos sojowy.

Kremowy kapuśniak z kiszonej kapusty

Krok 4 z 7

Podlewamy kapustę wywarem, dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, pietruszkę i seler, zagotowujemy, doprawiamy solą morską. Gotujemy do miękkości warzyw (ok. 40 minut).

Kremowy kapuśniak z kiszonej kapusty

Krok 5 z 7

Wyciągamy z zupy ziele angielskie i listki laurowe. Miksujemy zupę na krem.

Kremowy kapuśniak z kiszonej kapusty

Krok 6 z 7

Doprawiamy kapuśniak pieprzem i w razie konieczności solą.

Kremowy kapuśniak z kiszonej kapusty

Krok 7 z 7

Kapuśniak z kiszonej kapusty podajemy z musem jabłkowym i oscypkiem grillowanym na patelni grillowej lub w piekarniku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

Podziel się swoją opinią

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w błonnik
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kremowy barszcz ukraiński ze słodkimi batatami

    Kremowy barszcz ukraiński ze słodkimi batatami

    2 godz 46 min Łatwy
  • Pieczeń z szynki z kremowym grzybowym sosem

    Pieczeń z szynki z kremowym grzybowym sosem

    4 godz 36 min Łatwy
  • Pulpety z soczewicy w kremowym sosie pomidorowym

    Pulpety z soczewicy w kremowym sosie pomidorowym

    30 min Średni
  • Schab w sosie pieczeniowo-kremowym

    Schab w sosie pieczeniowo-kremowym

    38 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu