Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Mazurek wielkanocny
Dodaj do CookBook

Mazurek wielkanocny

(22)
55 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

30 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Mąka krupczatka
250  g
Masło
3 
Żółtko
1 
Jajko
2  szklanek
Cukier
2  łyżek
Cukier puder
trochę
Migdały
1  szklanka
Śmietana 30%
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
28.2 g
Wartość energetyczna
210.9 kcal
Tłuszcze
10.1 g
Białko
2.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Mazurek jest tradycyjnym ciastem kuchni polskiej. To wypiek, który w zdecydowanej większości domów pojawia się zazwyczaj raz do roku – oczywiście w okresie Wielkanocy. Istnieje całe mnóstwo wersji mazurków wielkanocnych, jednak wszystkie łączy to, że powinny być słodkie i… niskie. Tradycyjny mazurek nie powinien przekraczać wysokości około 4 centymetrów.

Najczęściej mazurek przybiera kształt kwadratu lub prostokąta, ale z powodzeniem możesz nadać mu dowolny wygląd. Popularne są również mazurki wielkanocne np. w kształcie jajka. Ciasto to daje dużą swobodę w kwestii nadzienia, dodatków i dekoracji. Tutaj tak naprawdę nie ogranicza Cię nic poza wyobraźnią. W tym roku koniecznie sięgnij po pyszny przepis na mazurka wielkanocnego z pomadą śmietanową. Jest niezwykle delikatna i wprost rozpływa się w ustach!

To pyszne, słodkie ciasto urzeknie każdego, kogo nim poczęstujesz. Udekoruj je starannie, a jednocześnie będzie ono stanowiło wspaniałą ozdobę wielkanocnego stołu. Jeśli lubisz mazurka i pokochasz ten przepis, oczywiście nie musisz ograniczać się do przygotowywania ciasta wyłącznie raz w roku. Równie doskonale sprawdzi się ono jako słodki dodatek do popołudniowej kawy po niedzielnym obiedzie. Śmiało możesz też zaskoczyć nim gości na letnim czy zimowym przyjęciu, kiedy raczej nikt nie będzie spodziewał się mazurka! Zobacz nasz przepis i dowiedz się, jak zrobić mazurek wielkanocny!


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

55 min
  • Krok 1

    10 min
    Mąkę połącz z cukrem pudrem i posiekanym, zimnym masłem. Dodaj jajko oraz żółtka i szybko zagnieć ciasto na jednolitą masę. Zawiń je w folię spożywczą i odłóż do lodówki na pół godziny.
  • Krok 2

    5 min
    Po schłodzeniu odłóż trochę ciasta na wykończenie brzegów mazurka. Resztę rozwałkuj na grubość 5 mm i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W zależności od kształtu i rozmiaru blaszki, możesz podzielić ciasto na dwie porcje i rozwałkować 2 placki.
  • Krok 3

    5 min
    Z odłożonego ciasta uformuj cienkie wałeczki i ułóż je wzdłuż brzegów mazurka, aby były wyższe.
  • Krok 4

    15 min
    Tak przygotowany spód, piecz 10-15 minut w temperaturze 220°C.
  • Krok 5

    10 min
    Do dużego rondla wlej śmietanę, dodaj 2 szklanki cukru oraz Cukier wanilinowy WINIARY. Gotuj na małym ogniu doprowadzając do wrzenia, cały czas mieszając.
  • Krok 6

    10 min
    Po zdjęciu z ognia ucieraj masę przez chwilę drewnianą łyżką, a następnie rozprowadź na spodzie z ciasta. Całość udekoruj migdałami.
Mazurek wielkanocny

Krok 1 z 6

Mąkę połącz z cukrem pudrem i posiekanym, zimnym masłem. Dodaj jajko oraz żółtka i szybko zagnieć ciasto na jednolitą masę. Zawiń je w folię spożywczą i odłóż do lodówki na pół godziny.

Mazurek wielkanocny

Krok 2 z 6

Po schłodzeniu odłóż trochę ciasta na wykończenie brzegów mazurka. Resztę rozwałkuj na grubość 5 mm i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W zależności od kształtu i rozmiaru blaszki, możesz podzielić ciasto na dwie porcje i rozwałkować 2 placki.

Mazurek wielkanocny

Krok 3 z 6

Z odłożonego ciasta uformuj cienkie wałeczki i ułóż je wzdłuż brzegów mazurka, aby były wyższe.

Mazurek wielkanocny

Krok 4 z 6

Tak przygotowany spód, piecz 10-15 minut w temperaturze 220°C.

Mazurek wielkanocny

Krok 5 z 6

Krok 5

Do dużego rondla wlej śmietanę, dodaj 2 szklanki cukru oraz Cukier wanilinowy WINIARY. Gotuj na małym ogniu doprowadzając do wrzenia, cały czas mieszając.

Mazurek wielkanocny

Krok 6 z 6

Krok 6

Po zdjęciu z ognia ucieraj masę przez chwilę drewnianą łyżką, a następnie rozprowadź na spodzie z ciasta. Całość udekoruj migdałami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

Podziel się swoją opinią

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Ciasto
  • Deser
  • Impreza
  • Jajka
  • Jesień
  • Kuchnia regionalna
  • Łatwy przepis
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąska
  • Przekąski
  • Śmietana
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Wiosna
  • Zima
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Mazurek cytrynowy

    Mazurek cytrynowy

    1 godz 21 min Łatwy
  • Mazurek pistacjowy

    Mazurek pistacjowy

    1 godz 2 min Łatwy
  • Mazurek kajmakowy

    Mazurek kajmakowy

    1 godz 30 min Łatwy
  • Mazurek serowy

    Mazurek serowy

    3 godz 15 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu