Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym
Dodaj do CookBook

Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym

(0)
57 min
Średni
Kup składniki
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
400  g
Mięso mielone wieprzowe
100  g
Mleko
1 
Cebula mała
1  ząbek
Czosnek
trochę
Oregano
trochę
Kminek
trochę
Pieprz i sól
1  łyżka
Olej
1 
Jajko
1  gałązka
Świeża szałwia
1.5  cienkich plasterków
Czerstwy chleb
0.5  łyżeczka
Przyprawa w płynie MAGGI
1  puszka
Pomidory z puszki całe
100  g
Ser żółty
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
17.2 g
Wartość energetyczna
442.6 kcal
Tłuszcze
27.3 g
Białko
39.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym to doskonałe danie obiadowe, które bez problemów może zagościć na polskich stołach również na wielu uroczystościach rodzinnych, ale też w ramach oryginalnej kolacji. Pulpety są łatwe do przygotowania, a jednocześnie nie będą od Ciebie wymagać niespotykanych umiejętności kulinarnych. Niczego się nie obawiaj, tylko czym prędzej zabierz się za ich przygotowywanie!


Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym - chrupiące, soczyste, pełne smaku i aromatu

Pulpety w sosie pomidorowym zapiekane w piekarniku są przede wszystkim chrupiące oraz soczyste, dlatego też zasmakują najmłodszym smakoszom. Jeśli Twoje dziecko do tej pory nie za bardzo gustowało w tego typu daniach, na pewno się to zmieni! Tych pulpetów po prostu nie da się nie lubić! To uniwersalne danie na każdą okazję, dzięki któremu odkryjesz zupełnie nowe smaki i aromaty. Dotychczasowe pulpety, które gościły w Twojej kuchni odejdą w zapomnienie, gdyż po przygotowaniu zapiekanej wersji nie będziesz chciał o niej zapomnieć. Zastanawiasz się z czym je podać? Masz w tym zakresie szereg różnych możliwości! Postaw na ziemniaki, ryż lub kaszę, a całość uzupełnij ulubioną sałatką lub surówką. Jeśli zapiekane pulpety w sosie pomidorowym serwujesz dzieciom i młodzieży, możesz też pomyśleć o frytkach i pieczonych ziemniakach.


Pulpety w sosie pomidorowym zapiekane w piekarniku - danie dopracowane do perfekcji, z ulubionymi przyprawami

Godne podkreślenia jest to, że pulpety zapiekane w sosie pomidorowym przygotujesz w bardzo krótkim czasie, a przy okazji zagwarantujesz sobie niesamowity smak i danie dopracowane do perfekcji. Jak je doprawić? Tak, jak lubisz najbardziej! Możesz sięgnąć m.in. po czosnek granulowany, WINIARY przyprawę w płynie MAGGI, kminek, suszoną cebulę i pomidory, oregano, bazylię, majeranek lub ostrą paprykę. Jak widzisz, możliwości masz pod dostatkiem! Nie obejdzie się bez przeanalizowania Twoich indywidualnych preferencji smakowych i kulinarnych, chociaż weź pod lupę również to, czy danie będziesz spożywał samodzielnie, czy też może zaserwujesz je rodzinie lub znajomym. Pulpety w sosie pomidorowym zapiekane w piekarniku są jednak na tyle uniwersalne, że niezależnie od tego, w jaki sposób je doprawisz i wykończysz, zawsze będą smakować idealnie! Pulpety możesz spożyć w ciągu jednego dnia, chociaż równie dobrze będą smakować następnego dnia, więc absolutnie się tym nie przejmuj. Najważniejsze jest to, że omawiana potrawa na pewno Ci zasmakuje i często będziesz ją przygotowywać w swojej kuchni.

Przygotowanie

57 min
  • Krok 1

    5 min
    Chleb pokrój w kostkę, zalej mlekiem i odstaw na chwilę. Namoczone pieczywo dodaj do mięsa mielonego.
  • Krok 2

    1 min
    Rozmieszaj 1 jajko, dodaj około 2 łyżki posiekanej świeżej szałwii (lub inne świeże zioła, które lubisz), dopraw solą, pieprzem i odstaw.
  • Krok 3

    10 min
    Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na odrobinie oleju. Następnie dodaj pokrojony w plastry czosnek. Podsmażaj całość przez około 1 minutę. Na patelnię dodaj całą puszkę pokrojonych pomidorów, dopraw suszonym oregano, przyprawą MAGGI w płynie, solą i pieprzem. Całość podsmażaj przez około 5 minut na małym ogniu. W razie potrzeby sos możesz rozcieńczyć niewielką ilością wody.
  • Krok 4

    20 min
    W międzyczasie wlej trochę oleju do naczynia do zapiekania. Mokrymi rękami uformuj z mięsa klopsiki i ułóż je obok siebie w naczyniu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 15 - 20 minut.
  • Krok 5

    15 min
    Po tym czasie do mięsa dodaj sos pomidorowy, przykryj naczynie folią lub pokrywką. Ponownie wstaw danie do piekarnika i piecz około 10-15 minut.
  • Krok 6

    5 min
    Na koniec posyp pulpety w sosie pomidorowym tartym żółtym serem i piecz przez chwilę, aż ser się rozpuści.
  • Krok 7

    1 min
    Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym podawaj np. z makaronem lub białym pieczywem.
Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym

Krok 1 z 7

Chleb pokrój w kostkę, zalej mlekiem i odstaw na chwilę. Namoczone pieczywo dodaj do mięsa mielonego.

Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym

Krok 2 z 7

Rozmieszaj 1 jajko, dodaj około 2 łyżki posiekanej świeżej szałwii (lub inne świeże zioła, które lubisz), dopraw solą, pieprzem i odstaw.

Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym

Krok 3 z 7

Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na odrobinie oleju. Następnie dodaj pokrojony w plastry czosnek. Podsmażaj całość przez około 1 minutę. Na patelnię dodaj całą puszkę pokrojonych pomidorów, dopraw suszonym oregano, przyprawą MAGGI w płynie, solą i pieprzem. Całość podsmażaj przez około 5 minut na małym ogniu. W razie potrzeby sos możesz rozcieńczyć niewielką ilością wody.

Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym

Krok 4 z 7

W międzyczasie wlej trochę oleju do naczynia do zapiekania. Mokrymi rękami uformuj z mięsa klopsiki i ułóż je obok siebie w naczyniu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 15 - 20 minut.

Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym

Krok 5 z 7

Po tym czasie do mięsa dodaj sos pomidorowy, przykryj naczynie folią lub pokrywką. Ponownie wstaw danie do piekarnika i piecz około 10-15 minut.

Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym

Krok 6 z 7

Na koniec posyp pulpety w sosie pomidorowym tartym żółtym serem i piecz przez chwilę, aż ser się rozpuści.

Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym

Krok 7 z 7

Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym podawaj np. z makaronem lub białym pieczywem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

Podziel się swoją opinią

Opinie

5

Kamil

No a co z tym jajkiem?
Anonim (niezweryfikowany) 03/27/2024-01:42 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia włoska
  • Najlepsze danie
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pulpety z indyka w sosie koperkowym

    Pulpety z indyka w sosie koperkowym

    47 min Łatwy
  • Klopsiki pieczone (pulpety z piekarnika)

    Klopsiki pieczone (pulpety z piekarnika)

    1 godz 12 min Łatwy
  • Pulpety z indyka w sosie koperkowym

    Pulpety z indyka w sosie koperkowym

    42 min Łatwy
  • Klopsy z kaszy jaglanej (pulpety)

    Klopsy z kaszy jaglanej (pulpety)

    47 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu