Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa fasolowa z kiełbasą i boczkiem
Zupa fasolowa z kiełbasą i boczkiem
Zupa fasolowa z kiełbasą i boczkiem
Zupa fasolowa z kiełbasą i boczkiem
Dodaj do CookBook

Zupa fasolowa z kiełbasą i boczkiem

(2)
13 godz 8 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Tomek
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
250  g
Fasola "Piękny Jaś"
250  g
Boczek wędzony
250  g
Kiełbasa
100  ml
Przecier pomidorowy
1 
Marchewka
1 
Korzeń pietruszki
4 
Ziemniaki
1 
Cebula
1 
Liść laurowy
3 
Ziarno ziela angielskiego
0.5  łyżeczka
Papryka słodka mielona
1  łyżeczka
Majeranek
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
31.3 g
Wartość energetyczna
501.3 kcal
Tłuszcze
32.5 g
Białko
21.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zupa fasolowa z kiełbasą to bardzo uniwersalna potrawa, ponieważ możesz ją przygotować zarówno na co dzień, na uroczysty obiad, jak i spotkanie wielkanocne. Ta zupa jest znana w wielu różnych zakątkach Europy, a na terenie Polski ma swoich zwolenników wśród osób w każdym przedziale wiekowym.


Zupa fasolowa z kiełbasą - prosto, szybko, smacznie i na każdą okazję

Zupa fasolowa na kiełbasie zachwyca prostotą przygotowania, niesamowitym aromatem oraz wyjątkowym smakiem. Możesz ją przygotować w bardzo krótkim czasie, a przy okazji masz pewność, że Twoi goście po prostu nie będą chcieli odejść od stołu. Przepis na zupę fasolową z kiełbasą i boczkiem nie jest zbyt skomplikowany. Całość rozpoczynamy od opłukania fasoli oraz umieszczeniu jej w garnku. Następnie powinieneś zalać ją wodą i pozostawić w takiej postaci przez co najmniej kilka godzin.

Po namoczeniu fasoli zabierz się za wylanie wody, w której znajdowała się fasola oraz zalanie jej świeżą wodą. Dodaj również swoje ulubione przyprawy, wśród których nie powinno zabraknąć m.in. mielonego czarnego pieprzu, soli, granulowanego czosnku, liścia laurowego oraz ziela angielskiego. Fasolę gotuj przez około 30 minut. Kolejnym krokiem jest dodanie ziemniaków, pietruszki oraz marchewki (warzywa pokrój w kostkę), a następnie całość gotuj pod przykryciem do momentu, aż warzywa staną się miękkie. Pozostało Ci podsmażyć odrobinę boczku, a po zdjęciu z patelni dodajesz do niego cebulę i kiełbasę. Całość możesz doprawić słodką lub wędzoną papryką. Podsmażony boczek, kiełbaskę i cebulę dodaj do gotującej się fasoli z warzywami i wymieszaj to z koncentratem pomidorowym. Zupa fasolowa z kiełbasą i ziemniakami powinna być gotowana jeszcze przez kilka minut, a na koniec dopraw ją majerankiem i podawaj. Smacznego!


Zupa fasolowa z kiełbasą i ziemniakami - smak, od którego nie będziesz w stanie się oderwać

Fasolowa z kiełbasą to jedna z najbardziej popularnych potraw, która regularnie pojawia się na wielkanocnych stołach. Nie powinno Cię to dziwić, ponieważ przepis na zupę fasolową z kiełbasą i boczkiem nie należy do najtrudniejszych, a całość przygotujesz bez większych problemów, szybko i prosto. Zupa fasolowa z kiełbasą i boczkiem to gwarancja niepowtarzalnego aromatu i smaku, od którego nie będziesz w stanie się oderwać. Ta zupa trafi w kulinarne upodobania/preferencje Twoich gości, niezależnie od ich wieku, doprowadzając do tego, że każde spotkanie rodzinne będzie się toczyć w dużo przyjemniejszej atmosferze. Od tej pory zadbasz o to, aby każdy gość wyszedł z Twojego domu w stu procentach najedzony i usatysfakcjonowany.

Masz ochotę na aromatyczne dania z boczkiem? Oto nasze smakowite propozycje:
Zupa krem ze szparagów z boczkiem
Zupa fasolowa z puszki na boczku
Barszcz biały z ziemniakami
Żurek po śląsku
Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą
Grochówka wojskowa
Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą

Przygotowanie

788 min
  • Krok 1

    720 min
    Fasolę opłucz, następnie umieść w garnku, zalej wodą (tak, aby fasola znajdowała się pod jej powierzchnią) i pozostaw do namoczenia – najlepiej na całą noc.
  • Krok 2

    30 min
    Następnego dnia wylej wodę, w której moczyła się fasola. Przepłucz, zalej świeżą wodą i dodaj przyprawy – sól, liście laurowe, ziele angielskie. Gotuj ok. 30 minut.
  • Krok 3

    20 min
    Dodaj ziemniaki, marchewkę i pietruszkę pokrojone w kostkę. Gotuj pod przykryciem do miękkości warzyw.
  • Krok 4

    10 min
    Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Zdejmij z patelni i dodaj posiekaną cebulę i pokrojoną w plasterki kiełbasę. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.
  • Krok 5

    3 min
    Do garnka z warzywami dodaj podsmażony boczek i kiełbasę oraz koncentrat pomidorowy.
  • Krok 6

    5 min
    Gotuj jeszcze kilka minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Zupa fasolowa z kiełbasą i boczkiem

Krok 1 z 6

Fasolę opłucz, następnie umieść w garnku, zalej wodą (tak, aby fasola znajdowała się pod jej powierzchnią) i pozostaw do namoczenia – najlepiej na całą noc.

Zupa fasolowa z kiełbasą i boczkiem

Krok 2 z 6

Następnego dnia wylej wodę, w której moczyła się fasola. Przepłucz, zalej świeżą wodą i dodaj przyprawy – sól, liście laurowe, ziele angielskie. Gotuj ok. 30 minut.

Zupa fasolowa z kiełbasą i boczkiem

Krok 3 z 6

Dodaj ziemniaki, marchewkę i pietruszkę pokrojone w kostkę. Gotuj pod przykryciem do miękkości warzyw.

Zupa fasolowa z kiełbasą i boczkiem

Krok 4 z 6

Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Zdejmij z patelni i dodaj posiekaną cebulę i pokrojoną w plasterki kiełbasę. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.

Zupa fasolowa z kiełbasą i boczkiem

Krok 5 z 6

Do garnka z warzywami dodaj podsmażony boczek i kiełbasę oraz koncentrat pomidorowy.

Zupa fasolowa z kiełbasą i boczkiem

Krok 6 z 6

Gotuj jeszcze kilka minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

Podziel się swoją opinią

Opinie

5

Stefan

Porażka. 30min gotowania fasoli przed dodaniem warzyw ? Kpina, zrobiłem zgodnie z przepisem
Anonim (niezweryfikowany) 03/23/2024-12:58 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Rodzinny posiłek
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

    Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

    1 godz 24 min Trudny
  • Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    1 godz 24 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    23 min Łatwy
  • Zupa z jarmużu

    Zupa z jarmużu

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu